Ελληνοτουρκικά – Καταιγιστικές εξελίξεις: «Δεν διαπραγματευόμαστε» – Ο φόβος της Μέρκελ

Την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον γ.γ. του ΟΗΕ, παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. «Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή, είπε. Και πρόσθεσε: «Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα. Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

Στο ερώτημα αν είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία απάντησε:

«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Τέλος, στο ερώτημα αν είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή είπε:

«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην «σκιά» της ανακοίνωσης περί έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκ μέρους του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν την Παρασκευή το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε εκφράσεις ότι «η Αθήνα λέει ψέματα σε ό,τι αφορά στη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ» και ότι «δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα το διάλογο».

Επανέλαβε δε, ότι ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, απέρριψε πρόταση για «άνευ όρων» διάλογο σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα ας μην περιμένει να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας. Τους προτείνουν διάλογο και εκείνοι συνέχεια αρνούνται. Υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ. Εμείς λέμε ναι, αυτοί όχι αν και αρχικά είχαν δεχθεί» τόνισε.

Ο φόβος της Μέρκελ για θερμό επεισόδιο

Έντονη είναι η ανησυχία της Γερμανίας για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που υπογραμμίζεται και από τη νέα πρωτοβουλία διαμεσολάβησης που αναλαμβάνει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το OPEN και ο Παντελής Βαλασόπουλος, η Γερμανία ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης αλλά και για το προσφυγικό. Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, που όμως ήταν περιστοιχισμένος από ένα ολόκληρο επιτελείο – από τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Όπως είπε όπως ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε μόνο με τον Ερντογάν, η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες και περιελάμβανε μια γκάμα θεμάτων εκτός από τα ελληνοτουρκικά, όπως το θέμα της Λιβύης και το κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο, η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκινήσει δυναμικά την διαμεσολάβησή της, έχει πάρει τα ηνία στα χέρια της και προγραμματίζει πολύ προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της, για αυτό και είναι φειδωλή στις δημόσιες δηλώσεις της. Αυτή τη στιγμή η καγκελάριος προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, γιατί δεν μπορεί να είναι διαμεσολαβητής και ταυτόχρονα να κάνει επίθεση στη μια ή την άλλη μεριά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Βερολίνο φοβούνται μια σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη αλλά και για την Ευρώπη, αλλά φόβος υπάρχει και για το προσφυγικό. Μαζί με τη Γερμανία και άλλες χώρες πιστεύουν ότι η Τουρκία θα «παίξει το χαρτί» του προσφυγικού. Ο κ. Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με το Spiegel, δήλωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας: «Μην αφήσεις την Τουρκία να σε εκβιάσει με το προσφυγικό. Nα είσαι με το πλευρό της Ελλάδας».

«Βρισκόμαστε σε καυτή παρασκηνιακή φάση αυτής της διαμεσολάβησης και μαζί έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το μήνυμα είναι “μην φτάσουμε στις 24 Σεπτεμβρίου γιατί τότε κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τις κυρώσεις”», τονίζει ο ανταποκριτής του Open. Σε ερώτηση του Open προς τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ για το αν θα υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι είναι συχνές οι συνομιλίες της καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό και αν υπάρξει κάτι νέο για μια τέτοια συνομιλία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Νωρίτερα η Αθήνα απάντησε στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η Ελλάδα είχε συμφωνήσει σε διάλογο μέσω ΝΑΤΟ και έκανε πίσω,, θέτοντας τα όρια και όρους για την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ειδικότερα: O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο

Ο Μεβλούτ Τσαβόυσογλου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας υποστηρίζοντας πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω.

Μάλιστα, για ακόμη μια φορά κατηγόρησε τη χώρα μας πως δεν είναι ανοιχτή σε διάλογο.

«Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, κάνοντας μια ακόμη απόπειρα να κατηγορήσει την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Στόλτενμπεργκ: Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις

Ένα βήμα πίσω έκανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ νωρίτερα.

Είπε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες», αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Πιο αναλυτικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια «οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ».

«Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», είπε.

«Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», τόνισε.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ρόδος: Έξι παιδιά τραυματίστηκαν σε τροχαίο ενώ έκαναν ποδήλατο
12 Δεκεμβρίου, 2024
Μετρό Αθηνών: Στάση εργασίας την Παρασκευή (13/12) – Ποιες ώρες δεν θα λειτουργήσει
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Γάζα – Τουλάχιστον 20 νεκροί στον καταυλισμό Νουσεϊράτ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 37χρονος στον Ασπρόπυργο – Συμμετείχε στην καταδίωξη στην οποία είχε σκοτωθεί αστυνομικός
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΑΟΚ – Φερεντσβάρος 5-0: Διέλυσε τους Ούγγρους και έκανε βήμα πρόκρισης στα πλέι οφ του Europa League
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ολυμπιακός – Τβέντε 0-0: Ισοπαλία και χαμένη ευκαιρία για τους Πειραιώτες στο Europa League
12 Δεκεμβρίου, 2024
Γεωπολιτικό «πόκερ» για τη Συρία: Στη Δαμασκό ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν
12 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα για την κακοποίηση του 16χρονου σε δομή της Μαλακάσα – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ενδεχόμενη δολιοφθορά εξετάζει ο ΟΣΕ για πρόβλημα στη σηματοδότηση στο τμήμα Λάρισας – Πλατύ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εντοπίστηκε πτώμα κατά τις έρευνες της Βρετανικής Αστυνομίας για την ανέρευση πρώην παίκτη ράγκμπι που αγνοείται μετά την καταιγίδα – Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς του
12 Δεκεμβρίου, 2024