Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί – Αγωνία για 500.000 εργαζόμενους

Το μέτωπο των μισθών ανοίγει η κυβέρνηση ενεργοποιώντας προς τα τέλη Φεβρουαρίου την 4μηνη διαδικασία διαβούλευσης για την αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών.

Μέσα σε 140 ημέρες ολοκληρώνεται το παζλ των νέων απολαβών στον ιδιωτικό τομέα καθώς:

– 1. Θεσμοθετείται τον Ιούνιο ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.
– 2. Δημοσιεύεται η απόφαση του ΣτΕ για τα επιδόματα προϋπηρεσίας που εισπράττουν όσοι είχαν θεμελιωμένες 3ετίες το 2012.
– 3. Ξεκινά τον Ιούνιο η μείωση των εισφορών κατά 0,9% ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα επόμενα βήματα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Οι τρεις αυτές ψηφίδες θα ολοκληρώσουν την εικόνα των νέων μισθών. Κορυφαία διαδικασία είναι η αναπροσαρμογή του κατώτατου εν όψει της οποίας εργοδότες και εργαζόμενοι παίρνουν θέσεις μάχης αν και ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει τον Ιούνιο. Το θέμα προκαλεί ήδη εντονότατη πολιτική αντιπαράθεση, ενώ στη μέση της διελκυστίνδας βρίσκονται περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν με πλήρη ή μερική απασχόληση και μισθοδοτούνται με βάση τον κατώτατο των 650 ευρώ.

Τα σενάρια…

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έβαλε στο κάδρο ένα σενάριο για πιθανή αύξηση της τάξης του 4%-5% αναφερόμενος και στην προεκλογική δέσμευση για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Σήμερα είμαστε στα 650 ευρώ. Ακόμη και μια αύξηση 4%-5% δεν φτάνει σε αυτά τα επίπεδα θα είναι 25-30 ευρώ. Οπότε υπάρχει περιθώριο να φτάσουμε σε επίπεδο που δεν θα διαταράσσει πολύ τα κίνητρα και την απασχόληση. Με βάση αυτό το σενάριο η φετινή αύξηση θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 4% με 5% δηλαδή να είναι 26-32 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 676-682 ευρώ μεικτά. Το πώς θα μοιραστεί βέβαια η αύξηση ανά έτος με στόχο 1% τα 703 ευρώ θα εξαρτηθεί τελικά και από την ευρύτερη πορεία των οικονομικών. Ενα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται να βρίσκει καταρχήν σύμφωνους όλους τους εργοδότες που βάζουν στο τραπέζι το μη μισθολογικό κόστος και την υπερβολική για αυτούς περσινή αύξηση.

Πληροφορίες: «Εθνος»