Κορονοϊός: Επίταξη και στρατός στο νέο κύμα μέτρων

Ακόμη και η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζεται από την κυβέρνηση ανάμεσα όμως σε πολλά σενάρια στην περίπτωση που απαιτηθεί να ληφθούν επιπλέον έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως αρμόδια για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών είναι η αστυνομία και όχι ο Στρατός. Είναι κάτι διαφορετικό η εμπλοκή του Στρατού. Εντούτοις παραδέχθηκε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων πως όλα είναι υπό εξέταση.

Την ίδια ώρα πάντως στο Πεντάγωνο γίνονται συνεχείς συσκέψεις για να αποφασιστεί εάν οι Ενοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν και σε εφαρμογή περισσότερων μέτρων μέσα στα στρατόπεδα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», τα υπάρχοντα μέτρα επανεξετάζονται και αναθεωρούνται ενώ προβληματισμός υπάρχει για το θέμα των αδειών του Πάσχα που συνηθίζεται να χορηγούνται στους φαντάρους. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε χθες πως το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι άδειες τους Πάσχα. Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι στρατιώτες που θα επιστρέφουν στις μονάδες τους μετά το Πάσχα να είναι φορείς του κορονοϊού και να μεταφέρουν τον ιό στα στρατόπεδα.

Πάντως στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχει διαρκής ετοιμότητα όλων των δομών και υπηρεσιών τους για να συμβάλλουν όπου και όποτε χρειαστεί στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός. Από την Παρασκευή ξεκίνησε στη 441-ΑΒΥΥ (Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού του Στρατού) η παραγωγή αντισηπτικών ειδών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της χώρας από τους περίπου 120 τόνους αιθυλικής αλκοόλης που έχει διαθέσει η ΑΑΔΕ ενώ και το 700 ΣΕ (Στρατιωτικό Εργοστάσιο) πρόκειται να συνδράμει με την κατασκευή μασκών.

Επιτάξεις πλοίων και ξενοδοχείων στα επιχειρησιακά σχέδια

Η δοκιμασία των επόμενων δύο εβδομάδων διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί δυναμικά η επιδημία στην Ελλάδα και να κριθεί εάν η πορεία της θα είναι εξίσου φονική όσο στην Ιταλία βρίσκει τους υγειονομικούς φορείς της χώρας σε πυρετώδεις προετοιμασίες. Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη είναι η αγωνία της κυβέρνησης για τυχόν εξάπλωση της νόσου COVID 1 9 στη νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές καθώς σε αυτή την περίπτωση οι τοπικές δομές υγείας θα λυγίσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι για τις αεροδιακομιδές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 σημειωτέον ότι σε καθημερινή βάση το ΕΚΑΒ λαμβάνει ούτως ή άλλως 15 έως και 25 σχετικά αιτήματα για περιστατικά που δεν είναι σχετικά με την επιδημία υπάρχει διαθέσιμη μόνο μία κάψουλα η οποία έπειτα από κάθε χρήση της χρειάζεται φόρτιση που διαρκεί 14 ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται ανέφικτο να πραγματοποιούνται περισσότερες από δύο αεροδιακομιδές την ημέρα.

Επιπρόσθετα και αναφορικά με τις πλωτές διακομιδές προβλήμαεντοπίζει και το Λιμενικό Σώμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν χώροι απομόνωσης για τους ασθενείς με αποτέλεσμα τον σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση και καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα τα επιχειρησιακά σχέδια περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα. Σχεδιάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι του το πρώτο πλωτό νοσοκομείο για την περίθαλψη των ασθενών με ήπια συμπτώματα της νησιωτικής χώρας. Εάν κριθεί αναγκαίο θα επιταχθούν και άλλα πλοία. Ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και την έκταση της διασποράς τα σχέδια περιλαμβάνουν την επίταξη συνολικά 10 ξενοδοχείων στην Αττική και ακόμη 3 στη Θεσσαλονίκη.

Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ