Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την περίοδο των γιορτών.
«Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας, να κάνουμε υπομονή», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτηριστικά και σχολίασε πως οι ισορροπίες στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες. «Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις όπως μπορεί να συμβεί στα σπίτια μας αυτές τις ημέρες, δίνουν την ευκαιρία στον ιό για υπερμετάδοση», σχολίασε.
Μάλιστα εξήγησε πως αν υπάρχει ασυμπωματικός ανάμεσα στους καλεσμένους ενός σπιτιού, μπορεί εύκολα να μεταδώσει τον ιό σε όλους. «Μιλάμε για την ανάγκη να καθορίσουμε τη φούσκα μας για τις γιορτές. Την ανάγκη να είμαστε με μικρή παρέα, με συγκεκριμένους συγγενείς και φίλους που θα γιορτάσουμε φέτος».
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε μάλιστα και το πως μπορεί να γίνει η διασπορά μέσα σε έναν κλειστό χώρο όπως ένα σπίτι στο οποίο θα γίνει ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά.
«Αν σε 150 τ.μ. μαζευτούν 20 άτομα, για πάνω από τέσσερις ώρες, ακόμα κι αν όλοι φοράνε μάσκες συνεχώς, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς. Αν κανένας δεν φοράει μάσκα, και πιάσουν και κανένα τραγουδάκι πάνω στο κέφι, τότε αρκούν οκτώ λεπτά για να γίνει η διασπορά», ανέφερε.
«Έχει σημασία να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων. Βλέπετε πόσο εύκολα ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει δυο, στη συνέχεια ο καθένας από αυτούς άλλους δυο και πάει λέγοντας. Στόχος είναι να κρατήσουμε τα μέτρα για να διακόψουμε τη διασπορά. Έστω και μια από τις δυο μολύνσεις αν σταματήσουμε, είναι σωστό. Ακόμα και μια διασπορά σε ένα σπίτι αν μειώσουμε, θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης πως «κανένα μέτρο ατομικής προστασίας δεν είναι από μόνο του αποτελεσματικό. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όλα για να είμαστε ασφαλείς. Να προσθέσουμε και την αποφυγή του συγχρωτισμού. Είναι κατανοητό πως έχουμε ανάγκη να δούμε τους συγγενείς μας, να συναντήσουμε τους ανθρώπους μας αλλά πρέπει να επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές. Αερισμό χώρων, μικρή παρέα, τήρηση αποστάσεων. Θα ήταν κρίμα ενώ μένουμε σπίτι λόγω πανδημίας, να χαθούν τα αποτελέσματα μιας συνολικής προσπάθειας. Μια αύξηση κρουσμάτων θα κατέστρεφε ότι πετύχαμε τις τελευταίες εβδομάδες».