Κορονοϊός: Πόσο καιρό αντέχει στις επιφάνειες που ακουμπάμε;

: Οσα περισσότερα μαθαίνουν οι επιστήμονες για τον Κορονοϊό, έναν ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα τρεις μόλις μήνες νωρίτερα, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με μια ακόμα ασθένεια… «Made in China». 

Σε ολόκληρο τον πλανήτη παρατηρούνται παρόμοιες σκηνές. Κάποιοι πολίτες προσπαθούν να ανοίξουν τις πόρτες με τους αγκώνες τους. Άλλοι χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα για να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητό τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πολίτες απολυμαίνουν τα κλειδιά τους, τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμα και τις κάρτες που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους.

Πόσον καιρό αντέχει ο κορονοϊός στις επιφάνειες που ακουμπάμε καθημερινά; 

Όπως πολλοί παρόμοιοι ιοί, συμπεριλαμβανομένου αυτού της γρίπης, ο Covid-19 εξαπλώνεται με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα του ασθενούς. Κοινώς, με το βήχα ή το φτέρνισμα. Ωστόσο όλοι μας, όταν απλώς μιλούμε, εξαπλώνουμε μικροσκοπικά σταγονίδια. ‘Ένα απλό φτέρνισμα μπορεί να παράγει μέχρι 3.000 σταγονίδια. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες, και από ότι φαίνεται το πλαστικό είναι η ιδανική επιφάνεια για τον Covid-19, στα ρούχα μας και στο δέρμα μας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να αντέξει και στα ανθρώπινα περιττώματα. Συνεπώς, το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας κρίνεται απαραίτητο.

Μια πτυχή που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι εάν ο SARS-CoV-2, δηλαδή ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από άλλους ιούς σε επιφάνειες. Ορισμένες μελέτες για άλλους κορωνοϊούς, όπως ο SARS και ο MERS έδειξαν ότι μπορούν να επιβιώσουν σε μέταλλο, γυαλί και πλαστικό για διάστημα εννέα ημερών , εκτός εάν οι επιφάνειες απολυμαίνονται σωστά. Οι κορωναϊοί φαίνεται ότι είναι αρκετά «έξυπνοι» ιοί και ιδιαίτερα ανθεκτικοί. Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν περισσότερα για την εξάπλωση του νέου κορωναϊού.

Η έρευνα έδειξε ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να αδρανοποιηθούν μέσα σε ένα λεπτό μετά από απολύμανση επιφανειών με διάλυμα που περιέχει 62-71% αλκοόλη ή 0,5% λευκαντικό υπεροξείδιο του υδρογόνου ή οικιακό λευκαντικό που περιέχει 0,1% υποχλωριώδες νάτριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η επαφή με μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο στο οποίο ο ιός βρίσκεται εντός ενός κυττάρου, και στη συνέχεια η επαφή με το πρόσωπό μας δεν θεωρείται ο κυριότερος τρόπος εξάπλωσης του ιού. Παρόλα αυτά, το σχολιαστικό πλύσιμο των χεριών όσο και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών είναι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής της εξάπλωσης του ιού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο κίνδυνος για κατολισθητικά φαινόμενα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ανδρουλάκης: Θα αγωνιστούμε για να πάνε επιτέλους στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των Τεμπών
23 Φεβρουαρίου, 2025
Hράκλειο: Εδώ έπεσαν οι πυροβολισμοί έξω από το νυχτερινό κέντρο – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη
23 Φεβρουαρίου, 2025
Hellenic Train για Τέμπη: «Το ψυκτικό υγρό στον μετασχηματιστή η κύρια πηγή της πυρκαγιάς»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καίτη Γκρέυ: «Εμφύλιος» στην οικογένεια για τη διαθήκη – Ο Φίλλιπος Ηλιάδης προτίθεται να κάνει προσβολή
23 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη ημεδαπός που είχε θέσει προς πώληση στο διαδίκτυο αρχαίο οξυπύθμενο αμφορέα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σύμη: Νέες σοκαριστικές συνομιλίες της 13χρονης με τον 15χρονο που σχεδίαζαν τη δολοφονία της μητέρας της – «Θα μαζέψω δύναμη να τη χτυπήσω με το μαχαίρι»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: «Καμπανάκι» για κατολισθήσεις σε 5 περιοχές κρούουν οι ειδικοί επιστήμονες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Παραμένει το ψύχος παρά τη μικρή άνοδο της θερμοκρασίας – Έρχεται βροχερή εβδομάδα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι της τραγωδίας
23 Φεβρουαρίου, 2025