Κορονοϊός – Προσφυγικό: Έκκληση από την Ευρώπη – Αποσυμφορήστε τα νησιά τώρα!

Η καταγραφή κρουσμάτων κορoνοϊού σε δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ένα στη Ριτσώνα και ένα στη Μαλακάσα, έχουν σημάνει συναγερμό στις ελληνικές αρχές που φοβούνται ότι είναι θέμα χρόνου να μετατραπούν οι καταυλισμοί προσφύγων/μεταναστών σε υγειονομικές βόμβες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και όπου αλλού στην Ελλάδα υπάρχουν.

Οι αρμόδιες αρχές έθεσαν ήδη σε καραντίνα τις δύο δομές, αλλά το πρόβλημα, όπως καταμαρτυρούν στο Newsique τοπικοί παράγοντες και φορείς είναι τεράστιο, για δύο λόγους : Πρώτον διότι ο αριθμός όσων φιλοξενούνται στις δομές είναι πολλαπλάσιος αυτού που «αντέχουν» και οι συνθήκες υγιεινής είναι έως ανύπαρκτες και δεύτερον, διότι, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις γύρω περιοχές με άμεσο κίνδυνο μετάδοσης του ιού και στον τοπικό πληθυσμό.

Το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο είχε αναδείξει από το πρωί το Newsique, παραδέχθηκε ουσιαστικά σήμερα η κυβέρνηση, η οποία, δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα, τόνισε ότι «σε αυτή τη φάση, το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της επιδημίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι προσπάθειες για την προστασία στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, με τη δημιουργία υγειονομικών σταθμών, χώρων απομόνωσης και μέτρων περιορισμού των εξόδων εκτός δομών.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στις δομές αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που τις φιλοξενούν, είναι τα όσα γίνονται στη Μαλακάσα, όπου σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν κάτοικοι, η ανοικτή δομή φιλοξενεί 1700 καταγεγραμμένους πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ περίπου 700 ακόμα έχουν καταφτάσει με τρένα της γραμμής τις τελευταίες ημέρες και κυκλοφορούν χωρίς έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι τον Αυλώνα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, πάντως, εστιάζει στην δομή της Μόριας, όπου ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών είναι υπερπολλαπλάσιος αυτών που αντέχει ο καταυλισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζεται πως βρίσκονται σε αυτήν περίπου 20.000 πρόσφυγες/μετανάστες, όταν η δομή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ήταν χωρητικότητας 2700 ατόμων.

Πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με τους νέους γενικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, όσοι νέοι πρόσφυγες/μετανάστες καταφτάνουν στα νησιά, πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί νέοι χώροι για κάθε νησί ή χώρο που φιλοξενεί δομή.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έστειλε επιστολή προς τις αρχές της Αυτοδιοίκησης, ζητώντας τη συνεργασία τους Ωστόσο, η πλειονότητα των δημάρχων αντιπρότεινε να χρησιμοποιηθούν πλωτά μέσα «μακριά» από τα νησιά.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη ξεκινήσει τη μετακίνηση στην ενδοχώρα όσων εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες με βάση ηλικιακά κριτήρια και παραμένουν ακόμα στα ΚΥΤ. Η επιχείρηση, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των περιορισμών που ισχύουν στις μετακινήσεις ( μισός αριθμός ατόμων ανά πούλμαν ), όσο και γιατί, ιδιαίτερα μετά την επιδημία του κορωναϊού, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, κλιμακώνονται.

Το μήνυμα της Ευρώπης, πάντως, είναι σαφές : Αποσυμφορήστε τα νησιά, τώρα!