Κρούσματα: Αρνητικό ρεκόρ διμήνου – Εφιαλτικές προβλέψεις – «Εκτόξευση» του ιικού φορτίου

Τρομάζουν τα νούμερα από τις καθημερινές μολύνσεις και όλα πλέον δείχνουν ότι έχουμε μπει στο 4ο κύμα της πανδημίας. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στο Mega για 5.000 κρούσματα την ημέρα.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Νίκου Σύψα, ο οποίος μιλά για 20.000 κρούσματα ημερησίως. Τα λύματα πάντως δείχνουν ότι το ιικό φορτίο έχει «εκτοξευτεί» σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή από την Παρασκευή 16 Ιουλίου θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, ενώ δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες της εστίασης που έχουν τις επιφυλάξεις τους.

H σοκαριστική χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων, η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και η αύξηση των λυμάτων προκαλούν τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους και για το τι μας περιμένει τον Αύγουστο ενώ οι προβλέψεις για το φθινόπωρο είναι δυσοίωνες.

Την εκτίμηση πως τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν τα κρούσματα στη χώρα και η πίεση στα νοσοκομεία έκανε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Τον Αύγουστο η επιδημία θα κορυφωθεί, ενώ τα κρούσματα θα διπλασιάζονται καθημερινά δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Τσιόδρας συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στόχος τους να ενημερώσουν αλλά και να πείσουν τους ιεράρχες να συμβάλλουν στον εμβολιασμό των κληρικών αλλά και των πιστών.

Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ σε συνδυασμό με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ανησυχούν τους ειδικούς.

Αρκετοί νέοι σπεύδουν στα σημεία που γίνονται rapid tests.

Αύριο ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για τους εφήβους 15 έως 17 ετών. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με το εμβόλιο της Pfizer και μόνο με γονική συναίνεση.

«Εκτόξευση» του ιικού φορτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Στο «κόκκινο» και το Ηράκλειο

«Εκτόξευση» του ιικού φορτίου καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στο ΕΣΥ.

Την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, το ιικό φορτίο στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+106%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 28/6- 04/7/21.

Επίσης, την τελευταία εβδομάδα, 5-11/7/21, στη Θεσσαλονίκη, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+133%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 28/6-4/7/21. Την τελευταία εβδομάδα, το ιικό φορτίο στην πόλη παρουσίαζε καθημερινά αυξητική τάση με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στο δείγμα της Κυριακής, 11/7/21.

Συναγερμός και στην Κρήτη με την αύξηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού στα λύματα να φτάνει στις τάξεις του 530%, στο Ηράκλειο όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Συναγερμός στο Γηροκομείο του Βόλου – Οκτώ κρούσματα κορωνοϊού σε υπαλλήλους και ηλικιωμένους

Ένα ακόμα περιστατικό μαζικών κρουσμάτων σε δομή ηλικιωμένων σημειώθηκε στο Βόλο, όπου διαπιστώθηκαν οκτώ κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο της πόλης.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα στα τεστ που έγιναν στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή και στο προσωπικό της, έδειξαν οκτώ 8 κρούσματα, με τα 4 να αφορούν σε ηλικιωμένους, ενώ για μια γυναίκα 85 ετών κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο νοσοκομείο Βόλου.

Η ανακοίνωση του γηροκομείου

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γηροκομείο Βόλου τα αποτελέσματα από τα PCR tests έδειξαν οκτώ θετικά κρούσματα στον Covid – 19.

«Τα τέσσερα θετικά σε εργαζόμενους, εκ των οποίων μια εργαζόμενη είχε νοσήσει και είχε κάνει την 1η δόση του εμβολίου, άλλη εργαζόμενη είχε νοσήσει και δεν είχε εμβολιαστεί και οι άλλες δυο ήταν ανεμβολίαστες. Οι θετικοί στον Covid – 19 εργαζόμενοι έχουν τεθεί εκτός εργασίας καθώς και οι στενές επαφές τους» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι τέσσερις ηλικιωμένοι είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, ένας εξ’ αυτών έχει μεταφερθεί στο Αχιλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου με ήπια συμπτώματα, οι υπόλοιποι παραμένουν στο Γηροκομείο έχοντας απομονωθεί σε δωμάτια καραντίνας και τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ» προσθέτει η ανακοίνωση, με τη διοίκηση να αναφέρει ότι έχουν ενημερωθεί και οι συγγενείς των ηλικιωμένων.

Όπως έγινε γνωστό, από τους 55 εργαζόμενους του γηροκομείου έχουν εμβολιαστεί μόλις οι 18.

Διευκρινήσεις για τη λειτουργία των covid free εσωτερικών χώρων

Σημειώνεται ότι μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη 450.000 μπήκαν στο σύστημα προκειμένου να κανονίσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία που δε θα δεχτούν να εμβολιαστούν θα βρίσκονται σε αναστολή για όσο ο εργαζόμενος είναι ανεμβολίαστος.

Για τα καταστήματα υπάρχει διευκρίνιση ότι οι εμβολιασμένοι θα πηγαίνουν στους εσωτερικούς χώρους.

Για τους ημιυπαίθριους χώρους, όπου υπάρχει οικοδομική άδεια και υπάρχει χτισμένη ή σκεπασμένη περιοχή, αυτός θεωρείται κλειστός χώρος.

Τέλος, αν κάποιος ανεμβολίαστος χρειαστεί να βρεθεί στον εσωτερικό χώρο ενός μαγαζιού, αυτό θα πρέπει να γίνεται με μάσκα.