Κρυφό όπλο και «χουνέρι» της Ελλάδας στην Τουρκία στο Αιγαίο

Σχέδιο που έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες επιτήρησης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, θέτουν σε εφαρμογή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αρχίσει να παραλαμβάνει νέο εξοπλισμό ο οποίος περιλαμβάνει δύο διαφορετικούς τύπους μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων θερμικές κάμερες και νέα συστήματα αντιμετώπισης εναέριων απειλών, όπως γράφει η «Real News».

Ηδη τις προηγούμενες ημέρες drones εγκαταστάθηκαν στο Καστελλόριζο και στη νησίδα Παναγιά, ενώ ο νέος εξοπλισμός θα συνεχίσει να εγκαθίσταται σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σε άλλα σημεία του νότιου και του ανατολικού Αιγαίου που θεωρούνται στρατηγικά για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Το σχέδιο αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποτροπή μιας νέας υβριδικής επίθεσης από την πλευρά της Τουρκίας. Εντός του καλοκαιριού η Αθήνα θεωρεί βέβαιο ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει ξανά να φέρει τις ελληνικές Αρχές αντιμέτωπες με μαζικές απόπειρες εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, αυτή τη φορά από θαλάσσης. Γνωρίζουμε ότι μετά την αποτυχία της στον Εβρο η τουρκική πλευρά αναδιοργανώνεται.

«Εμείς θα είμαστε έτοιμοι και αυτή τη φορά», δηλώνει στη Realnews υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Με νέο εξοπλισμό και ένα κρυφό όπλο οι ένοπλες δυνάμεις μετατρέπουν το Αιγαίο σε ένα μεγάλο παρατηρητήριο, θωρακίζονται τα νησιά από μια νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών. Ο νέος εξοπλισμός για την αύξηση της δυνατότητας επιτήρησης του Αιγαίου αποτελείται από μικρότερα και μεγαλύτερα μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα θερμικές κάμερες για τα σκάφη του Λιμενικού αλλά και από ένα κρυφό όπλο με το οποίο η ελληνική πλευρά σκοπεύει να ακυρώσει τις αντίστοιχες δυνατότητες επιτήρησης που έχει σήμερα η Αγκυρα.

Πρόκειται για μικρά συστήματα αντι-drone που θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά από την Ελλάδα Αναλυτικά η δημιουργία ενός νοητού τείχους στο νότιο και το ανατολικό Αιγαίο θα επιχειρηθεί με τη χρήση μικρών τετρακόπτερων drones. Πρόκειται για ευέλικτα τηλεχειριζόμενα ιπτάμενα μέσα που θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες και θα εποπτεύουν τις θαλάσσιες διόδους σε στοχευμένα σημεία του Αιγαίου. Ο Μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου UAV με μήκος που φτάνει τα 8,5 μέτρα.

Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχει ήδη προχωρήσει στη μίσθωση ισραηλινών UAV Με αυτονομία πτήσης 45 ωρών θα έχουν τη δυνατότητα να σαρώνουν ολόκληρη τη γραμμή των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων β’ Τεχνολογίας αντι-drone.

Τα φορητά και ευέλικτα συστήματα για τον εντοπισμό εχθρικών drones αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία λέξη της αμυντικής τεχνολογίας καθώς έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα μικρά τετρακόπτερα, να μπλοκάρουν την πτήση τους αλλά ακόμα και να τα καθηλώνουν με τη χρήση ραδιοκυμάτων υψηλής εμβέλειας.

Στο Αιγαίο η ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων θεωρείται ικανή για να αντιμετωπιστεί η δυνατότητα παρέμβασης των τουρκικών drones στην καθοδήγηση των προσφυγικών ροών.

Σε λίγες εβδομάδες δεν θα υπάρχει κανένα σκάφος περιπολίας στα θαλάσσια σύνορα χωρίς νέες θερμικές κάμερες. Κάθε σκάφος θα είναι ένα πλωτό παρατηρητήριο αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Αμυνας Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εθνική επιχείρηση τη διαδικασία θωράκισης των ελληνικών νησιών από ένα νέο κύμα προσφύγων.

Εκτιμούν μάλιστα πως το σύνολο του εξοπλισμού θα μπορέσει να είναι πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό έως και τις αρχές του Ιουνίου.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Real News».