Κυριάκος Μητσοτάκης: Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών

Μετά την συνάντηση με την επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών ακολουθεί το τετ–α–τετ του Πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς θεσμικούς φορείς.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να κάνουμε, τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή (11/03) συνάντηση με την επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θέλω να εκφράσω ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες, έγινε προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συμφωνούμε ότι πολλά από αιτήματα αγροτών είναι δίκαια, έχουμε κάνει δουλειά και όσο είναι εφικτό, θα τα ικανοποιήσουμε.

Λαμβάνουμε υπόψη απόψεις αγροτών και κτηνοτρόφων, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο το 2025, καθώς μας ενδιαφέρει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαια και αποτελεσματική. Δεν θα επαναλάβω τις θέσεις για το αγροτικό ρεύμα, μας ενδιαφέρει η προβλεψιμότητα να γνωρίζουν το ύψος του ρεύματος για καταναλώσεις τους».

«Νωρίτερα, συναντηθήκαμε με αιρετούς, η ολλανδική εταιρεία παρουσίασε συνοπτικά τον στόχο να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη. Έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για αναδιάρθωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κατέθεσε πολλές προτάσεις στους Υπουργούς.

Νομίζω πως και εν όψει ευρωεκλογών, η “πράσινη” μετάβαση αποτελεί καίριο πεδίο συζήτησης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πάντα έβαζε “φρένο” σε Πράσινους και Σοσιαλιστές που έλεγαν να τρέχουμε ταχύτερα. Φιλοδοξούμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, προκειμένου τα ζητήματα να φθάσουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν αυτό απαιτείται», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της δεκαπενταμελούς επιτροπής και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, έλαβε τον λόγο και τόνισε μεταξύ άλλων πως «διεκδικούμε λύσεις στα αιτήματά μας. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα και να έχουμε αποτελέσματα. Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια από την τοπική αγορά, οι συνέπειες δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές.

Διαφωνούμε με το ρεύμα, επαναφέρουμε τα 7 λεπτά του ευρώ, δώσαμε οργανωμένο αγώνα. Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα στη Θεσσαλία, αφού έξι μήνες αργότερα, έχουν γίνει λίγα πράγματα σε σύγκριση με χρονοδιαγράμματα αναχώματα κ.ά. για αποζημιώσεις, τι θα γίνει με τις εκτάσεις που δεν θα καλλιεργηθούν λόγω διαβρώσεων. Θέλουμε να συζητήσουμε για πάγιο κεφάλαιο».

«Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το master plan»

«Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη κατάσταση σε κάποια χρόνια, η ζημιά που θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή (11/03) συνεδρίαση με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο βρέθηκε η διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με αναφορά και στο σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA International.

«Η παρουσίαση του master plan ξεπερνά τις 400 σελίδες και πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος υδάτινων πόρων Θεσσαλίας. Δούλεψαν πάνω από σαράντα επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες για περισσότερες από 15.000 ώρες, ώστε να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές. Πρέπει να δούμε τη μελέτη μέσα από το επιστημονικό πρίσμα που τη διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο, αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις.

Θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση – αυτοδιοίκηση – φορείς, ώστε να κάνουμε δραστική παρέμβαση και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή σε ευκαιρία. Τώρα ξεκινά η δύσκολη δουλειά», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος τόνισε πως «η συνέχιση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή», ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως επειδή υπάρχουν φόβοι πως οι υδάτινοι πόροι βαίνουν προς εξάντληση, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι. Δεν προτείνει αυτό η μελέτη, είναι άδικο να αναδείξουμε αυτήν τη διάσταση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ξεκίνησε με παρουσίαση της μελέτης από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρίας που τη συνέταξε.

Αμέσως μετά, έλαβε πρώτος τον λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος σημείωσε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολύ το επόμενο διάστημα».

«Από αυτά που έχω δει και συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά», συμπλήρωσε ο κ. Κουρέτας. Όπως ειπώθηκε, η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία.

Επιπλέον, όλες οι τοποθετήσεις των Δημάρχων και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων ήταν σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Ζήτησαν να αρχίσουν άμεσα τα έργα και ένας εξ αυτών ανέφερε πως «οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι τους».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο Δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, o Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχίλας και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Στεργούλης.

Από την εταιρεία HVA έλαβε μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024