Λάρισα: Ένοχοι και για την κακοποίηση των προηγούμενων ετών οι γονείς των τριών κοριτσιών

Στις δικαστικές αίθουσες βρέθηκαν ξανά ως κατηγορούμενοι οι γονείς των τριών κοριτσιών που πέρυσι τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκαν για πράξεις ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τότε, με αφορμή τη δίκη της μητέρας στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για την παράνομη κατακράτηση στο πλυσταριό δύο εκ των τριών κοριτσιών, η μεγαλύτερη κόρη είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό αλλά το «αποκορύφωμα ενδοοικογενειακής βίας από τη νηπιακή μας ηλικία».

Για αυτά τα περιστατικά βρέθηκαν σήμερα κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά εξακολούθηση, οι γονείς των τριών κοριτσιών σύμφωνα με το larissanet.gr.

Όπως κατέθεσε αρχικά η 25χρονη σήμερα κοπέλα, τα περιστατικά κακοποίησης ξεκίνησαν από το 2009 και συνεχίστηκαν μέχρι το περιστατικό στο πλυσταριό τον Σεπτέμβριο του 2022. Η 25χρονη κατέθεσε πως οι γονείς τους, τους χτυπούσαν και τους πρόσβαλαν και μάλιστα κάποια στιγμή που χρειάστηκε να μεταβούν στο νοσοκομείο μετά από κάταγμα που προκάλεσε ο πατέρας στην κόρη, οι γονείς τους, τους απέτρεψαν να πούνε την αλήθεια για το χτύπημα.

Στην ερώτηση του προέδρου αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, η κοπέλα απάντησε πως «αυτή ήταν η καθημερινότητα μας από νήπια» και κατέθεσε πως οι γονείς τους επηρεάζονταν από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. «Μας έλεγαν ότι έχουν δικαίωμα από τον θεό. Ανήκουν σε μια παραθρησκευτική οργάνωση» ανέφερε η 25χρονη.

Στη συνέχεια απατώντας σε ερώτηση της Υπεράσπισης σχετικά με το οικογενειακό περιβάλλον και τις παροχές των γονιών τους, η κοπέλα τόνισε πως «η φροντίδα και η στήριξή δίνονταν παράλληλα με την κακοποίηση».

Τα περιστατικά κακοποίησης επιβεβαίωσε στη συνέχεια και η 19χρονη αδερφή της, τονίζοντας ένα επεισόδιο χειροδικίας σε βάρος της από τον πατέρα και την προσβλητική συμπεριφορά της μητέρας της στο πρόβλημα υγείας που εμφάνισε η μικρότερη αδερφή της το 2020.

Να σημειωθεί ότι τα περιστατικά αυτά τα είχαν καταθέσει τα κορίτσια και στα περσινά αυτόφωρα δικαστήρια. Θυμίζουμε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 η μητέρα είχε καταδικαστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την παράνομη κατακράτηση ενώ περίπου μία εβδομάδα μετά της είχε επιβληθεί πάλι από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή για την πράξη της εξύβρισης.

Μεταξύ των δύο αυτών δικαστηρίων είχαν μεσολαβήσει κάποια επεισόδια για τα οποία και ο πατέρας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών για το αδίκημα της σωματικής βλάβης και της εξύβρισης.

Το δικαστήριο για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα με τον πατέρα να αρνείται τις κατηγορίες και να τονίζει πως ο τραυματισμός των παιδιών έγινε με δική τους υπαιτιότητα. «Τα παιδιά έβγαλαν μια επανάσταση» κατέθεσε ο κατηγορούμενος και ανέφερε πως τα περιστατικά έντασης στην οικογένεια δημιουργήθηκαν όταν αρνήθηκε στη μια κόρη να σπουδάσει στην Αθήνα. «Έκανα τα πάντα γι’ αυτά τα παιδιά» τόνισε ο κατηγορούμενος για να ακολουθήσει στη συνέχεια η απολογία της γυναίκας του.

Η ίδια αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες και ανέφερε ως αιτία για την καταγγελία των παιδιών τους, τον χειρισμό της υπόθεσης σχετικά την υγεία του μικρότερου κοριτσιού το οποίο όπως η ίδια ανέφερε δεν το χειρίστηκε «καλά». Για «επανάσταση» έκανε λόγο και η ίδια και πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη κόρη που είχε σχέσεις με φεμινιστικά κινήματα, συμπαρέσυρε τις αδερφές της.

Η εισαγγελέας της έδρας ωστόσο είχε άλλη άποψη και στην αγόρευση της πρότεινε την ενοχή και την παραδειγματική τους τιμωρία καθώς αποδεικνύονται τα περιστατικά κακοποίησης για τα οποία κατηγορούνται.

Το δικαστήριο με τη σειρά του κήρυξε ένοχους του κατηγορουμένους και επέβαλε στον πατέρα συνολική ποινή φυλάκισης 29 μηνών και στη μητέρα 21 μήνες. Και για τους δύο η ποινή έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τέλος, θυμίζουμε ότι μετά από ενέργειες της εισαγγελίας ανηλίκων Λάρισας, η επιμέλεια του ανήλικου κοριτσιού αφαιρέθηκε από τους γονείς και ανατέθηκε στη μεγαλύτερη αδερφή ενώ όπως κατέθεσαν τα κορίτσια, η προσπάθεια επικοινωνίας των γονιών τους μετά τα δικαστήρια πέρυσι, έμεινε σε κάποια «τυποποιημένα» μηνύματα που τους έστελναν από το κινητό.