Live: Η ιστορική προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη

Δείτε live την ιστορική προσεδάφιση του ρομποτικού ρόβερ «Perseverance» της αποστολής Mars 2020 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Άρη.

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα για κάθοδο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν τις 11 ώρα Ελλάδας, με σκοπό -αν όλα πάνε καλά- να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και να τον μελετήσει γεωλογικά.

Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε σε πραγματικό χρόνο ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο να προσεδαφίζεται στον «κόκκινο πλανήτη», με τη NASA να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μεταδίδοντας live όλη τη διαδικασία:

Προτού προσεδαφιστεί θα περάσουν τα «επτά λεπτά τρόμου», όπως τα λέει η NASA, εωσότου βεβαιωθεί ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης. Το «Perseverance» είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον Άρη.

Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech via AP