Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας: Η λέξει λοκντάουν βγαίνει από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης, ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας και το lockdown επανέρχονται στο δημόσιο διάλογο.
Μπορεί τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους να εφαρμόζονται από το Σάββατο, ωστόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας και το lockdown επανέρχονται στο δημόσιο διάλογο.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας και το lockdown παραμένουν στην επικαιρότητα.
Η αλήθεια είναι ότι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι επί της ουσίας η εξαγορά της ελευθερίας τύπου εμβολιασμένου με 10 ευρώ κάθε 48 ώρες.
Το ζήτημα είναι ότι όσο η κατάσταση με το κορονοϊό ξεφεύγει – ήδη βρίσκεται εκτός ελέγχου- τόσο τα μέτρα τύπου lockdown, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το ωράριο στην εστίαση θα μένουν στο τραπέζι.
Ήδη το λιανεμπότιο λέει ότι βρίσκεται σε κατάσταση τύπου lockdown, το ίδιο και η εστίαση και πλέον επανέρχονται οι φωνές για απαγόρευση κυκλοφορίας και μέτρα.
Σύμφωνα με το iEidiseis.gr την Παρασκευή γινονται νέες σκέψεις για τα νέα μέτρα: «Σοκ και δέος προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς ο καλπασμός της πανδημίας και οι προβλέψεις, βάση μαθηματικών τύπων, ότι συντομότερα απ ό,τι αναμενόταν, τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να προσεγγίσουν ακόμα και τις 10.000.
Η αγωνία έχει χτυπήσει ταβάνι και όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις, ήδη γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την αναχαίτιση της πανδημίας με νέα μέτρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown: Προβλημα η Αττική
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική και εισηγούνται, με τρόπο μάλλον πιεστικό, την επαναφορά μέτρων που συνόδευαν τα lockdowns των προηγούμενων κυμάτων, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση, την ολική επαναφορά της καραντίνας.
«Οι μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες εστίες διασποράς εμφανίζονται τις νυχτερινές ώρες, σε μπάρ και χώρους αναψυχής, όπου συνοδεία ποτού και μουσικής, η κατάσταση ξεφεύγει» τονίζει στο iEidiseis.gr μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Κατά το ίδιο στέλεχος, η πρόταση που είναι στο τραπέζι – και για πρώτη φορά μετά από μήνες εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση – είναι η επιστροφή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 01.00 έως τις 07.00 το πρωί, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Κάτι που είναι προφανές ότι θα επιφέρει και κλείσιμο της εστίασης τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα αλλά είναι προφανές ότι η κατηγορηματικότητα με την οποία αποκλειόταν οποιοδήποτε μέτρο θα προσομοιάζει με lockdown έχει υποχωρήσει υπό το βάρος της απειλής να υπάρξει εκατόμβη νεκρών και τρομακτικές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις συντονισμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξή του.
Είναι επίσης προφανές ότι αυτό το βήμα προς τα πίσω, δεν θα είναι το μόνο, αν η ορμή του νέου κύματος της υγειονομικής κρίσης δεν ανακοπεί».
Απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown: Γ πρόταση Μόσιαλου
Ο Ηλίας Μόσιαλος, αναλύοντας το Plan B για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είπε ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τόσο τα μέτρα, όσο και οι ποινές για την παράβασή τους αλλά και να υπάρχει υποχρεωτική χρήση της μάσκας αλλά να υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος για την τήρηση του μέτρου.
Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, είπε πως «ήδη έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης και αυτό είναι ευχάριστο» και τόνισε ξανά τη σημασία της τρίτης (ή ενισχυτικής) δόσης του εμβολίου, πρώτα για τους ανοσοκατεσταλμένους και μετά για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες.
Ο ίδιος σημείωσε ότι αν ο αριθμός των ανεμβολίαστων μειωθεί από 600.000 σε 300.000 και 200.000, δεν θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.
«Σε κάθε περίπτωση», ανέφερε «δεν πάμε στο lockdown αμέσως» καθώς αποτελεί το έσχατο μέτρο που μπορεί να πάρει μια χώρα αυτή τη στιγμή. «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί αν κάνουμε σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε.
Απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown: Ποτέ μη λες ποτέ για το lockdown
Πριν λίγες μέρες ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «κανείς δεν θέλει lockdown», ούτε ο ίδιος το εισηγείτο, αλλά πρέπει να μην τίθενται με απόλυτο τρόπο ορισμένα πράγματα, καθώς ο απόλυτος λόγος «δεν θα γίνει ποτέ» είναι σα να λέει «τελειώσαμε».
Ως προς τα μέτρα που ισχύουν, ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η μείωση της πληρότητας σε γήπεδα, θέατρα, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και κάθε χώρο που συγκεντρώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι.
Ο καθηγητής είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μένει εκτός το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παρά τις δυσκολίες, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις αντιφάσεις που υπάρχουν.
Ο καθηγητής επεσήμανε τη σημασία της τήρησης μέτρων όπως μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού και από τους εμβολιασμένους πολίτες.
Κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη μεταφορά προσωπικού από κέντρα Υγείας και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί ανάχωμα αλλά και εργαλείο για τον εμβολιασμό και αυτή τη στιγμή χρειάζεται όρθια.
Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι καθόλου καιρός για συνένωση τμημάτων στα σχολεία» καθώς είναι «σα να πηγαίνουμε γυρεύοντας».
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά «ποτέ μην λες ποτέ» για το ενδεχόμενο νέου lockdown μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού.
Κάτι που όπως λέει, οι ειδικοί θα το δουν στην πορεία.
«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων», είπε.
«Είναι σαφές ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που εμποδίζει διάφορους ανθρώπους να εμβολιαστούν, που δεν είναι πάντα το ίδιο, και να απαντήσουμε στο πρόβλημα κάθε κοινωνικής ομάδας, στη γλώσσα της.
Πολύ χρήσιμη θα ήταν ακόμη μία επίσημη ανακοίνωση των παρενεργειών του εμβολίου, ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση που γίνεται κυρίως στα social media. Και επίσης απαιτείται κατά τη γνώμη μου πανστρατιά. Πόρτα-πόρτα.
Να κινητοποιηθούν πολιτευτές, συνδικαλιστές, σύλλογοι. Να υπάρξει μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση της Πολιτείας. Δεν φτάνει να βγαίνουμε οι γιατροί και να λέμε αυτά που λέμε, ούτε να βγαίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων και να λένε αυτά που λένε.
Χρειάζεται λιγότερο τεχνική και πατερναλιστική προσέγγιση του θέματος και περισσότερη να μπει κανείς στον τρόπο σκέψης αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα τους.
Και χωρίς να τους αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή τους, να προσπαθήσει να τους πείσει να εμβολιαστούν» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Αν ήμουν ανεμβολίαστος θα απέκλεια μόνος μου τον εαυτό μου από τέτοιου είδους εκδηλώσεις», απαντά στην ερώτηση πόσο επισφαλές είναι το κλάμπινγκ σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας.
Μάλιστα για τις μάσκες, ο καθηγητής αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι παντού υποχρεωτικές, με έναν ρεαλισμό. «Από πλευράς επιτροπής ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού».
Όσον αφορά το θέμα της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά το πέρας του εξαμήνου, αναφέρει τους λόγους που προς ώρας δεν γίνεται, αλλά το τοποθετεί χρονικά κοντά.
Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψη του «Ποτέ μη λες ποτέ.
Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».
Ο καθηγητής αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής rapid test σε εμβολιασμένους προκειμένου να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, αναλόγως πάντα με την εξέλιξη της επιδημίας.