Lockdown: «Κλείδωσαν» οι αλλαγές – Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Πόσο θα διαρκέσει

Αυστηρότερο lockdown σε όλη τη χώρα διάρκειας 15 ημερών, εισηγείται η υποεπιτροπή των ειδικών στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και τις 2.353 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ξεκίνησε η έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και να υποβάλλει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση.

Το απόγευμα, στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια, θα είναι και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν, το πιθανότερο, από αύριο.

Ποια τα δεδομένα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί ζητούν το σκληρό lockdown να ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.

Αλλαγές στον κωδικός «6»

Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται περιορισμός ή και απαγόρευση των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο, εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Δηλαδή το SMS στο 13033 με κωδικό 6 να μπορεί να το χρησιμοποιεί ο πολίτης μόνο εντός των ορίων του δήμου του.

Δηλαδή να μην ισχύει για μετακινήσεις με αυτοκίνητα και μηχανάκια από δήμο σε δήμο αλλά μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια. Εφόσον ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6» για βόλτα με το κατοικίδιο μόνο κοντά στο σπίτι τους και το ίδιο θα συμβεί με την άσκηση.

Τι αλλάζει στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Όπως όλα δείχνουν για τα καλά στο τραπέζι της συζήτησης είναι η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 και η επέκταση του μέτρου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες.

Όπως εκτιμάται, μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με τις κρυφές συναθροίσεις με πολίτες να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4 στα SMS στο 13033.

Τι είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Για τις αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και το lockdown μίλησε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως η ίδια ανέφερε μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.

«Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνικη μας φούσκα».

Αθηνά Λινού: Αυτά είναι τα «έξυπνα μέτρα»

Από την κυβέρνηση εξαρτάται εάν θα επιβληθεί το αυστηρότερο lockdown που πρότεινε η επιτροπή των ειδικών για την ανάσχεση της πανδημίας σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η Επιτροπή πρότεινε αυστηρότερο lockdown, αλλά είναι θέμα της πολιτείας πώς θα το μεταφράσει. Να προσέξουμε ο καθένας ατομικά και να δούμε πώς θα περιορίσουμε την έκθεσή μας σε άλλους ανθρώπους» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη λήψης «έξυπνων μέτρων» τα οποία «θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και να αποδέχονται τους περιορισμούς».

Εξηγώντας τι εννοεί ως «έξυπνα μέτρα», η επιδημιολόγος διευκρίνισε: «Υπάρχει δυνατότητα να ξέρουμε που υπάρχει κίνηση. Αν μπορούσαμε να ενημερώσουμε σε ποια πάρκα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και που δεν υπάρχει συρροή. Να ανακοινώνεται ανά μισή ώρα ότι μπορούμε να κινηθούμε στην τάδε παραλία ή στην τάδε περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνουν και οι δήμοι. Για να μπορούμε να αισθανόμαστε καλά».

Συμπλήρωσε δε ότι «να σκεφτούμε πως θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένεια μας. Η πρόληψη δεν αφορά πλέον μόνο τον κορωνοϊό. Πρέπει να αφορά την ψυχική υγεία, την παχυσαρκία.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά τα μέσα Μαρτίου θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο «υπό όρους», τονίζοντας ότι πρέπει «να τεθεί το θέμα της δωρεάν χορήγησης αποτελεσματικών μασκών σε όλους τους εργαζόμενους».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, επίσης με χορήγηση αποτελεσματικών μασκών.

Ταυτόχρονα, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει να διερευνυθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ καθώς δημιουργείται συνωστισμός σε αυτά.

«Να ανοίγουν νωρίτερα, να κλείνουν αργότερα. Είναι δύσκολο, αλλά τι να κάνουμε. Πρέπει να υπάρξει λύση. Μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι διασποράς και ότι οι εργαζόμενοι είναι σε υψηλό κίνδυνο». Πρότεινε μάλιστα οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά με τα εμβόλια που τέθηκαν σε καραντίνα λόγω της βλάβης στο ηλεκτρικό του Κέντρου Υγείας Αθηνών, υποστήριξε ότι έπρεπε οι ιθύνοντες να βγουν και να εμβολιάσουν με αυτά άστεγους και χρήστες ώστε να μην πεταχθούν. «Δεν θα γλιτώσουμε την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε» επισήμανε.

Τέλος, αναφορικά με το γεγονός, ότι αρκετά παιδιά πλέον νοσούν βαριά από κορωνοϊό, είπε ότι «όταν έχουμε μεγάλο αριθμό παιδιών που εκτέθηκαν, κάποια από αυτά θα περάσουν τη νόσο πιο σοβαρά. Και βρέφη νοσούν, παντού στον κόσμο».

Δημόπουλος: Γιατί φτάσαμε εδώ

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με την κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού, την ώρα που η έκρηξη των κρουσμάτων έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα νοσοκομεία και έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.

«Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων για το πώς φτάσαμε εδώ. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός, και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις. Αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εφεδρείες των νοσοκομείων είναι πολύ περιορισμένες, γίνονται προσπάθειες να ανοιχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ και εντός της ημέρας. Θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικός και αυξανόμενος. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι των 60 και άνω», είπε ο κ. Δημόπουλος.

Αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να υιοθετηθούν νέα μέτρα, και αν αυτό θα γίνει πριν την Τσικνοπέμπτη ή την Καθαρά Δευτέρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».

«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ. σε ΣΚΑΪ: Τι ισχύει με μετακινήσεις και ελέγχους

Για τον περιορισμό στις μετακινήσεις και τα έκτακτα μέτρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τι θα κάνει η αστυνομία σε περίπτωση που δοθεί η οδηγία για περιορισμούς στην μετακίνηση 6, δήλωσε πως η χρήση του sms διευκολύνει και δίνει την δυνατότητα στον καθένα μας να κυκλοφορεί έξω και να υπάρχει κινητικότητα. Ωστόσο, τόνισε πως αν κάποιος εντοπιστεί μακριά από το σπίτι του ο αστυνομικός θα του βεβαιώσει παράβαση.

Όπως ανέφερε οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια έχουν κυμανθεί από τις 65.000 μέχρι τις 70.000 καθημερινά. «Εμείς βγάζουμε δελτία τύπου συνεχώς. Ο αριθμός των παραβάσεων είναι περίπου στις 1500 καθημερινά πανελλαδικώς».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το θέμα της παροχής βοήθειας είναι ένα θέμα δύσκολο. «Δεν μπορεί ο αστυνομικός να αφήσει το σημείο και ακολουθήσει τον πολίτη για να του υποδείξει σε ποιον ηλικιωμένο θα πάει. Εξάλλου ούτε εφικτό είναι αυτό. Ούτε θέλουμε να γίνει».

Σχετικά με τα κορωνοπάρτι σημείωσε πως καθημερινά έχουν πάνω από 10 συλλήψεις κυρίως για παραβάσεις από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και από πάρτι όπως αυτά της Αρτέμιδας.

Δερμιτζάκης: Ή σκληρό lockdown που θα εφαρμοστεί ή πάμε σε άλλη στρατηγική

Την εκτίμηση πως η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι η λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορωνοιού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης .

«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πιστεύει κάτι τέτοιο όχι επειδή θεωρητικά το πιο σκληρό lockdown δεν είναι καλή λύση αλλά επειδή στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν. Η θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο» συνόψισε δίνοντας μια παρομοίωση αναφορικά με το ζήτημα του ότι τα μέτρα κατά του κορωνοιού δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Ο κος Δερμιτζάκης εξήγησε δηλαδή πως ή θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα πολύ πιο αυστηρό lockdown, αλλά να εφαρμοστεί και να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακόμη και αυτούς που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή θα προχωρήσουμε σε μια εντελώς άλλη στρατηγική.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα δίλλημα που δεν ξέρουμε πως θα δουλέψει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν και εφόσον αποφασιστεί η πρακτική του «σκληρότερου lockdown» πρέπει να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και αυτή η λύση να δουλέψει.

Ο κος Δερμιτζάκης δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα καθώς δεν είναι σε θέση να πει πως θα περιοριστεί η κινητικότητα των ανθρώπων οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν περιορίσει την κοινωνικότητα τους ενώ έπρεπε.

“Δεν μπορώ να σας πω πως θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτυ ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο.”

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας το πω κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα» τόνισε και πρόσθεσε ότι ακούει πολλούς συναδέλφους του να μιλούν για καταστροφή εάν ανοίξουμε την ώρα που υπάρχει κώλυμα ως προς το ποια είναι η καλύτερη λύση.

Κορονοϊός: Τα λύματα «δείχνουν» lockdown – Σε ποια περιοχή το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 337%

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 δόθηκαν το πρωί της Τετάρτης στη δημοσιότητα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Η μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 έχει ως εξής:

Αττική – 3%
Θεσσαλονίκη +10%
Λάρισα +66%
Βόλος +218%
Ηράκλειο +199%
Χανιά +154%
Ρέθυμνο +337%
Άγιος Νικόλαος +2%
Πάτρα +15%

Σύμφωνα με τα συμπεράσμαστα που ανακοινώθηκαν:

  • Την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής.
  • Η αύξηση κυμαίνεται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.
  • Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.
Σημειώνεται ότι τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές

Θωμαΐδης: Χωρίς άμεσα μέτρα, θα έχουμε 3.000 κρούσματα

Αν δεν ανασχεθεί η διάδοση του κορονοϊού, θα φτάσουμε στα 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως, προειδοποίησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.

Όπως είπε, «είδαμε πολύ νωρίς την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής» και ενημερώσαμε τους ειδικούς, εξηγώντας πως από τα στοιχεία που εξετάζουν φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα «7-10 ημέρες νωρίτερα».

Στάθηκε ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή της τηλεργασίας στον επιθυμητό βαθμό, αλλά και στο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων.

Ο κ. Θωμαϊδης παραδέχθηκε πως είναι μία δύσκολη εξίσωση η ισορροπία μεταξύ της υγειονομικής προφύλαξης, της οικονομίας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού από το lockdown και συμπλήρωσε πως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης.

Ελπίζω πως με τα μέτρα που θα ληφθούν, θα δούμε μία ανάσχεση της διασποράς του ιού, τόνισε.

-Ad-