Lockdown: «Κλείδωσαν» τα μέτρα για Πρωτοχρονιά

Σε συναγερμό οι κρατικές αρχές για την Πρωτοχρονιά.

Ο φόβος για 3ο κύμα πανδημίας, συνεπεία μαζικής καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων, θέτει τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα.

Η επιδημιολογική εικόνα μετά από σχεδόν 2 μήνες καραντίνας παραμένει ανησυχητική και δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε χαλάρωση στα «ρεβεγιόν» για τον εορτασμό του νέου έτους.

Έτσι, παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα συνεχίσουν να ισχύουν:

Α. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί (μέχρι και 7 Ιανουαρίου).

Β. Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι το πολύ έως άτομα, ιδανικά συγγενείς ή φίλοι με τους οποίους γιορτάσαμε μαζί τα Χριστούγεννα ή έχουμε σταθερή, καθημερινή επαφή.

Γ. Μετακίνηση σε ρεβεγιόν με αποστολή sms με τον κωδικό 6 στο 13033.

Δ. Αναστολή λειτουργίας των εστιατορίων στα ξενοδοχεία (31-12-2020 και 01-01-2021),  υπό τον φόβο «κρυφών», πριβέ πάρτι στα δωμάτια.

Επιπλέον, οι εκκλησίες μας του Αγίου Βασιλείου (1η Ιανουαρίου) και τα Φώτα (6 Ιανουαρίου) θα λειτουργήσουν και πάλι με αναλογία ενός πιστού ανά 15 τ.μ., με μέγιστο αριθμό 25 για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Στις 4 Ιανουαρίου η εναξιολόγηση για παράταση ή όχι του lockdown – Τι συζητείται να ανοίξει μετά τις 7 Γενάρη

Η επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα πριν από τη λήξη του lockdown, στις 7 του Γενάρη.

Η παράταση της καραντίνας σε μια σειρά από κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θεωρείται δεδομένη, όμως για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις για επιστροφή σε μερική κανονικότητα άμεσα. Βασική προϋπόθεση: να είναι καλή η επιδημιολογική εικόνα σε όλη τη χώρα.

Eτσι, συζητείται:

– Άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουρίου.
Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των Λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για το άνοιγμα των σχολείων, οι επιστήμονες τοποθετήθηκαν θετικά και το θέμα θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Και πάντως οι μαθητές Λυκείου αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα επιστρέψουν στα θρανία, καθώς βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτές τις ηλικίες είναι μεγάλος λόγω απειθαρχίας στην πιστή τήρηση των μέτρων.

– Ανοιγμα καταστημάτων – click in shop.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου οι καταναλωτές θα μπορούν να επισκέπτονται καταστήματα αλλά με ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά.

Και πάντα το άνοιγμα θα συνοδεύεται με αυστηρά μέτρα: αριθμός καταναλωτών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος, αποστάσεις και μάσκες.

Παράλληλα θα λειτουργεί και το click away.

– Άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Σε πρώτη φάση η άρση προκρίνεται μεταξύ νομών με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Ωστόσο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η πρόταση είναι να εφαρμοστεί άμεσα για μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια.