Lockdown: Μόνο έτσι θα βγούμε από την καραντίνα – Ποιο είναι το «κλειδί»

Καλύτερες ημέρες φαίνεται ότι περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι επιτελείτου υπουργείου Υγείας και αναλύοντας τα ημερήσια δελτία με την εξέλιξη της πανδημία στη χώρα μας εκτιμούν ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν αυτή με την υψηλότερη πίεση.

Μπορεί εδώ και περίπου είκοσι ημέρες να δοκιμάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη διαθεσιμότητα των κλινών στις εντατικές να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη εξαιτίας του 955 της πληρότητας των COVID-19 ΜΕΘ, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει η εκτίμηση ότι το lockdown έχει ήδη λειτουργήσει με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

Η Αθήνα και συνολικότερα η Αττική πιέζονται χωρίς όμως να βρίσκονται στο κόκκινο με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι άντεξαν στο κρισιμότερο σημείο της σάρωσης του δεύτερου επιδημικού κύματος. Η ανάλυση της εικόνας δείχνει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καλύτερες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιπέδωση της καμπύλης ίσως δεν βρίσκεται τόσο μακριά όσο εκτιμούσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με την προϋπόθεση βέβαια της αυστηρής τήρησης μέτρων Φαίνεται λοιπόν ότι στο υπουργείο Υγείας έχουν εισηγήσεις ότι η χαλάρωση της καραντίνας θα είναι εφικτή όταν η πληρότητα στις εντατικές πέσει κάτω από το 65%

Ωστόσο ο Θάνος Δημόπουλος καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει στη Realnews ότι θα εξεταστούν και άλλα κριτήρια μαζί με τον αριθμό εισαγωγών διασωληνωμένων. «Ενδεχομένως μια τέτοια εκτίμηση να είναι σωστή αλλά θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιφέρειες που θεωρούνται επικίνδυνες περιοχές», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος και συνεχίζει: «Η πληρότητα των εντατικών δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο είναι σειρά στοιχείων που θα πρέπει να εξεταστούν Βασική παράμετρος είναι η ελάττωση των κρουσμάτων, ο αριθμός εισαγωγών διασωληνωμένων και ο δείκτης μεταδοτικότητας.

Επίσης, είναι σαφές πως είναι διαφορετικές περιπτώσεις η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα δεν έφτασε ποτέ στο “κόκκινο”, όπως έγινε με τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να συνυπολογίζεται και ο πληθυσμός της κάθε πόλης. Για παράδειγμα, αν έχουμε εκατό κρούσματα στη Δράμα, θα είναι καταστροφή».

Περισσότερα στην εφημερίδα «Real News»

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μιχαηλίδου για τον προϋπολογισμό: Η Ελλάδα έχει αλλάξει, έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών
12 Δεκεμβρίου, 2024
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις του 2025
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εφορία: Σε δοκιμαστική λειτουργία το ψηφιακό πελατολόγιο
12 Δεκεμβρίου, 2024
Αϊτή: Παράταση έως τον Μάρτιο στην απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ προς το Πορτ-ο-Πρενς
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ουκρανικό drone χτύπησε την Τσετσενία
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εορταστικό ωράριο: Πως θα λειτουργούν τα μαγαζιά από σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ένοχος ο 34χρονος που χτύπησε τη σύντροφό του στις διακοπές τους στη βόρεια Ελλάδα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι στην ορκωμοσία του
12 Δεκεμβρίου, 2024
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αρκετά αυστηρός με τους υπουργούς μου
12 Δεκεμβρίου, 2024