Lockdown: Ο φόβος για «πισωγύρισμα» – Σήμερα η κρίσιμη απόφαση

Ο φόβος για «πισωγύρισμα» θέτει την κυβέρνηση υπ’ ατμόν. Τι προκαλεί πονοκέφαλο σε Μαξίμου και ειδικούς.

Μπορεί χτες για δεύτερη ημέρα η επιδημιολογική εικόνα να ήταν καλύτερη, όμως η ανησυχία παραμένει σε κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς, αφενός μεν η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί σε τριψήφια νούμερα, αφετέρου δε ένα πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ως συνέπεια χαλάρωσης των πολιτών στα μέτρα.

Επιπλέον συνεχίζεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κι ακόμη περισσότερο στις Μ.Ε.Θ., καθώς οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας χθες ήταν 558.

Οι συστάσεις για τα «ρεβεγιόν»

Με κωδικό 6 οι επισκέψεις σε σπίτια.

Με τον κωδικό 6 στα sms θα μετακινηθούμε στις γιορτές για να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας.

Οι έλεγχοι για την κυκλοφορία μετά τις 10 το βράδυ θα είναι αυστηροί, και το ανώτατο όριο για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια θα είναι τα 9 άτομα.

Τα «ρεβεγιόν», έστω και με αυτούς τους όρους, αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για κυβέρνηση και ειδικούς, εφόσον τα 9 άτομα που επιτρέπεται να καθίσουν γύρω από το γιορτινό τραπέζι, δεν είναι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε σταθερή επαφή.

Και αυτή ακριβώς είναι η σύσταση προς τους πολίτες…

Ετοιμότητα για παρεμβάσεις στην αγορά

Η πρώτη εικόνα από το άνοιγμα χθες συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της αγοράς κρίνεται ικανοποιητική και εντός ορίων, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την τήρηση των μέτρων όσο πλησιάζουμε στις γιορτές.

«Το click away θα καταργηθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα αν υπάρξει συνωστισμός έξω από τα μαγαζιά» δηλώνει με έμφαση στο Newsique κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους και ότι στην περίπτωση που κρούσουν καμπανάκι κινδύνου, η κυβέρνηση θα πειθαρχήσει αμέσως στις συστάσεις.

Προβληματισμός για τις εκκλησίες

Οι αντιδράσεις στους κόλπους της ιεραρχίας αποτελεί τον τρίτο μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία αναζητά μια ευέλικτη φόρμουλα για την λειτουργία τους.

Στο τραπέζι υπάρχει και η ιδέα να γίνουν διπλές λειτουργίες Χριστούγεννα και Θεοφάνεια, ενώ εξετάζεται να λειτουργήσουν οι εκκλησίες και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, του Αγίου Βασιλείου.

Στην επικοινωνία που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου τη συνδρομή της Εκκλησίας στη μάχη αυτή κατά της πανδημίας.

Με το βλέμμα στραμμένο και στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει. Η Εκκλησία πρέπει να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, το μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος συμφωνεί να γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και τα Θεοφάνεια ο αγιασμός να γίνει εντός των ναών.

Όμως αυτό που ζητείται από την κυβέρνηση, είναι να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τμ και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.

Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί σήμερα από τους συνοδικούς που θα κληθούν να πάρουν θέση.