Lockdown: Πρόταση «βόμβα» – «Κυκλοφορία ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας»

Ως μία «έξυπνη λύση», κατά τον ίδιο, παρουσίασε την ιδέα του για κυκλοφορία των πολιτών ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας ότι δεν προκειται για πρόταση που έχει τεθεί στην Επιτροπή αλλά για μία σκέψη που έκανε.

«Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί. Πρέπει να γίνεται έλεγχος και να ελέγχονται όλα αυτά που υπάρχουν ήδη, τα SMS και αυτά… Πιο έξυπνες λύσεις μπορούν να συζητηθούν φυσικά… Ας πούμε σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία μέρα και ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας, ή οτιδήποτε τέλος πάντων…. Να περιορίσουμε τον αριθμό της κυκλοφορίας» ανέφερε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Μega.

«Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, σας λέω κάτι το οποίο κατέβηκε τώρα στο μυαλό μου» πρόσθεσε στη συνέχεια, ενώ σημείωσε ότι το βασικό είναι να ελεγχθεί η πρόσβαση στα καταστήματα».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχόλια του παρουσιαστεί ότι αυτό που προτείνει «δεν γίνεται», ο Γώγος πρόσθεσε ότι «εννοώ ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να περιοριστεί η κυκλοφορία στους δρόμους. Αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το άνοιγμα των καταστημάτων. Αν λοιπόν κοκκινίσει η Αττική, θα πρέπει να εξετάσουμε περιορισμούς».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια την 1η Φεβρουαρίου και να επιστρέψει η λειτουργία των καταστημάτων με click away, είπε ότι αποφάσεις θα ληφθούν εκτός απροόπτου σήμερα μετά και την εξέταση των νεότερων επιδημιολογικών στοιχείων.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».