Lockdown: Το καλοκαίρι «ελεύθεροι»; Αυτές είναι οι ημερομηνίες για εστίαση, μετακινήσεις, κατάργηση sms

‘Oπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων πριν και μετά το Πάσχα εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέψουν.

Η πιθανή περαιτέρω απελευθέρωση του λιανεμπορίου εκτός όσων καταστημάτων ανοίγουν από αύριο και η επαναλειτουργία τουλάχιστον των λυκείων είναι τα δύο βήματα για τον τρέχοντα μήνα με οδηγό τα self tests.

Υπενθυμίζεται πως τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη Κοζάνη και Αχαΐα, απόφαση η οποία έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδρασεις.

Ο Απρίλιος δεν αναμένεται εύκολος επιδημιολογικά καθώς οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι μεγάλοι προκαλώντας ασφυξία στα νοσοκομεία. Μάλιστα το ΕΣΥ θα συνεχίσει να δέχεται το ράπισμα του τρίτου κύματος για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμη.

Οι επιστήμονες παρότι δεν προτείνουν οι ίδιοι ημερομηνίες αλλά αξιολογούν και εισηγούνται επί προτάσεων της κυβέρνησης θεωρούν ότι το αυριανό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τουλάχιστον στις περιοχές που εμφανίζουν σταθεροποίηση είναι ελεγχόμενο και δεν θα επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα οι κανόνες.

Τα επόμενα ανοίγματα

Μεγαλύτερο άνοιγμα και άλλων εμπορικών καταστημάτων είναι πιθανό να ακολουθήσει μέσα στον Απρίλιο, ενώ ο στόχος είναι να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια καθώς οι μαθητές έχουν χάσει πολλές διδακτικές ώρες μαθήματος.

12 Απριλίου τα Λύκεια, μετά το Πάσχα οι άλλες βαθμίδες

Με δεδομένη την πίεση των εξετάσεων για τα λύκεια αλλά και ότι ο χάρτης εξόδου περιλαμβάνει πολύ σταδιακά βήματα οι πιθανότητες να ανοίξουν και οι δύο βαθμίδες μέσα στον Απρίλιο είναι μικρές. Τα σχολεία στο μεταξύ θα κλείσουν για τις διακοπές του Πάσχα οπότε το άνοιγμα γυμνασίων και δημοτικών αμέσως μετά στις 10 Μαΐου είναι ένα πιθανό σενάριο.

10 Μαΐου η Εστίαση

Σε αντίθεση με τα σενάρια των προηγούμενων ημερών που ήθελαν την εστίαση να ανοίγει μέσα στον Απρίλιο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα».

«Θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη και η επόμενη μέρα. Και το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης ακριβώς εκεί κατατείνει. Όταν ανοίξει η εστίαση -και η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα- να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν, να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν ξανά και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πιο πιθανή ημερομηνία η 10η Μαΐου…

Μετακίνηση εκτός νομού και κατάργηση των SMS

Επόμενος στόχος είναι και οι μετακινήσεις εκτός νομού αλλά και οι κατάργηση των SMS.

Σε ερώτηση για τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό και το… πλάνο για το Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος «το τι θα γίνει μετά από κάμποσες εβδομάδες, θα το ξαναπώ: είναι μια μάχη που δίνεται καθημερινά. Μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι μόνο και από εκεί και πέρα, με βάση τις εισηγήσεις των Επιδημιολόγων μας παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βατόπουλος, μιλώντας για το ποια μέτρα θα μπουν στη συνέχεια υπό εξέταση, απάντησε ότι, «όλα είναι στο τραπέζι», αναφέροντας χαρακτηριστικά τις μετακινήσεις σε άλλους νομούς και το άνοιγμα των σχολείων.

Μητσοτάκης: «Έδειξε» Πάσχα στην πόλη για… καλό καλοκαίρι

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι το Πάσχα δεν θα είμαστε τόσο… ελεύθεροι, όσο το καλοκαίρι.

«Προτάξαμε πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν στην πολύμηνη αυτή δοκιμασία. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού. Είμαι σίγουρος ότι φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι» επισήμανε.

Sms στο 13033 – Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε καταργείται

Από το Σάββατο 3 Απριλίου θα επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο ακόμα και η μετακίνηση με τον κωδικό 6 με το αυτοκίνητο.

Σχετικά με το θέμα του SMS στο 13033 αυτό αναμένεται να… τελειώσει όταν ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε. Τέλος, να σημειωθεί πως όπως ειπώθηκε στην Βουλή, από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί 775 εκατομμύρια SMS.

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος, Καθημερινή