Market pass: Πότε οι πρώτες πληρωμές – Δικαιούχοι και αναλυτικοί πίνακες

Οι πρώτες πιστώσεις στην κάρτα αγορών θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου για όσους πολίτες κάνουν την αίτησή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Το Market Pass θα μπει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο μήνα, με το συνολικό κόστος της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών να ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια, τα οποία προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν τα διυλιστήρια.

Η υποβολή των αιτήσεων μέσω του vouchers.gov.gr από τους δικαιούχους και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση.

Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% αυτού του ποσού. Αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση της τάξης του 20%.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, με την κάρτα αυτή ένα μονομελές νοικοκυριό θα λαμβάνει 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση, ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 32 ευρώ, μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης 32 ευρώ, μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 42 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση και ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση ξεκινούν από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, για ζευγάρι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τις μονονεϊκές οικογένεια δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 24.000 ευρώ με 5.000 για κάθε επιλέον παιδί. Ως προς τα περουσιακά στοιχεία των δικαιούχων αυτά είναι έως 250.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή ζευγάρια σε διάσταση.

Από την ενίσχυση εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα που το 2021 δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα ή σαν φιλοξενούμενα καθώς και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2021. Από το Market Pass εξαιρούνται επίσης οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και όλοι όσοι δεν υπέβαλλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματρος του 2021 έως και την 31η/12/2022.

Τα πρώτα χρήματα θα πιστωθούν στους καταναλωτές έως τις 3 Μαρτίου για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

-Ad-