Μετακίνηση εκτός νομού: Τι χρειάζεστε για να ταξιδέψετε

Από σήμερα, 14 Μαΐου, πέφτει αυλαία για τα sms μετακίνησης στο 13033 και αγορών στο 13032, χωρίς click-in-shop και click away για το λιανεμπόριο παρά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τ.μ., ανοίγουν τα μουσεία, ενώ η έναρξη απαγόρευσης κυκλοφορίας μετατίθεται στις 00:30 από τις 23:00.

Παράλληλα, με το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με κάποιες ιδιαιτερότητες για μετάβαση από και προς τα νησιά πλην Λευκάδας και Εύβοιας.

Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

-πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
-αρνητικόPCR(μοριακό) τεστ 72 ωρών είτε αρνητικόrapidήselftest24 ωρών
-βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες),

τα οποία θα ελέγχονται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Τι αλλάζει στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο δεν θα υπάρχει η υποχρέωση για κάποιο τεστ, αλλά μόνο ισχυρή σύσταση για self test.

Στα ταξίδια μας εντός της χώρας θα πρέπει μαζί μας εκτός απο βαλίτσες και εισιτήρια να έχουμε είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.