Mεταναστευτικό – Νομοσχέδιο: Δομές σε 5 νησιά – 50 εκατ. ευρώ στους Δήμους

Στην ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεών τους στις τοπικές κοινωνίες, στοχεύει το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό το οποίο ψηφίζεται απόψε στη βουλή, εν μέσω πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση σπεύδει να ολοκληρώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς παρά την υγειονομική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, ή και λόγω αυτών, πολλοί φοβούνται νέα αύξηση των ροών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη με τον προηγούμενο νόμο του Νοεμβρίου έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα και επιδιώκονται ακόμη καλύτερα στο επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο είχαμε μόνο 39 αφίξεις, δηλαδή, μείωση 99% των ροών, ενώ στο α’ τετράμηνο του χρόνου οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2019.

Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε επίσης επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και αύξηση των επιστροφών, ενώ ο χρόνος έκδοσης πρώτης απόφασης για τις αφίξεις του 2020 μειώθηκε στις 24 ημέρες φέτος, έναντι 183 ημερών που ήταν το 2019. Επίσης ενώ το 2019 εκδίδονταν περίπου 4.000 αποφάσεις το μήνα, το Μάρτιο εκδόθηκαν 7.000 αποφάσεις, και τον Απρίλιο πάνω από 15.000 αποφάσεις ασύλου.

Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, παράλληλα με τα παραπάνω, η Δικαιοσύνη διερευνά το πώς εκδόθηκαν στη Μυτιλήνη, την περίοδο 2016-2019, πάνω από 25.000 πιστοποιητικά ευαλωτότητας, τα οποία επέτρεψαν στους αποδέκτες να φύγουν κατά προτεραιότητα από τα νησιά και να αποφύγουν τυχόν απέλασή τους σε περίπτωση που δεν δικαιούνταν διεθνούς προστασίας.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

• Οι κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στα πέντε νησιά θα αντικαταστήσουν τις σημερινές ανοιχτές και άναρχες δομές. Θα έχουν ειδικούς χώρους φιλοξενίας για τις ευάλωτες ομάδες. Θα λειτουργήσει ειδικό πληροφοριακό σύστημα για τον έλεγχο της εισόδου και της εξόδου στις εγκαταστάσεις και για την ταυτοποίηση του κάθε αιτούντος άσυλο.
• Όσον αφορά τις δομές της ενδοχώρας, προβλέπεται ότι με προκήρυξη θα τοποθετηθούν διοικητές και θα προσληφθεί προσωπικό με συμβάσεις 3+3 χρόνων, για να αναλάβουν τη διοίκηση των δομών, οι οποίες θα σταματήσουν να ελέγχονται αποκλειστικά από ΜΚΟ.
• Για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες ορίζεται Ειδική Γραμματεία Προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων ως αρμόδια εθνική Αρχή και προσδιορίζονται οι αρμοδιότητές της.
• Γίνεται πράξη η δέσμευσή της κυβέρνησης για αυστηρή πιστοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των στελεχών τους που ενεργοποιούνται στο πεδίο με το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΜΚΟ και συνεργατών. Έτσι θα χωρίσει, επιτέλους, «η ήρα από το στάρι».
• Τα προγράμματα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα καταργούνται εντός του 2020.
• Για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών διατίθενται 50 εκατομμύρια ευρώ στους εμπλεκόμενους Δήμους. Ήδη έχουν καταβληθεί 12 εκατ. ευρώ με τη μορφή ανταποδοτικών τελών και δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου αλληλεγγύης, το οποίο έχει προικοδοτηθεί με 25 εκατ. ευρώ για να στηρίξει έργα στους Δήμους που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.