Μέτρα που «πιάνουν» και τους εμβολιασμένους – Οι εισηγήσεις των επιστημόνων

Δυσκολεύουν τα πράγματα με την πανδημία στη χώρα μας.

Από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα και μειώνεται ο αριθμός ατόμων εντός των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων.

Επιστρέφει, λοιπόν, ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ.. Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών, δεδομένου ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα μπαίνουν τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον, προκειμένου να αποφεύγονται οι επισκέψεις κομμωτών σε σπίτια, από σήμερα ισχύουν περιορισμοί στην εμπορία προϊόντων κομμωτηρίου.

Πλέον, τα προϊόντα αυτά θα πωλούνται μόνο σε επαγγελματίες κομμωτές με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και Α.Φ.Μ., έτσι ώστε η χρήση τους να περιορίζεται στους επαγγελματικούς χώρους, δηλαδή στα κομμωτήρια, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Προς διεύρυνση του πακέτου των μέτρων στο δρόμο προς τα Χριστούγεννα – Εισηγήσεις να αφορούν και εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα οι Επιστήμονες, ενόψει και των Χριστουγέννων, εισηγούνται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε ως τις γιορτές το επιδημιολογικό φορτίο να έχει πέσει, αλλά και η πίεση στα νοσοκομεία να έχει εξομαλυνθεί. Μάλιστα οι εισηγήσεις τους “ακουμπούν” και τους εμβολιασμένους.

Τον τόνο έδωσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος προτείνει μικρότερη πληρότητα στους χώρους εστίασης – διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως είναι π.χ. οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Συγκεκριμένα προτείνει να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100%, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και το θέμα της μερικής, έστω, τηλεργασίας. Μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τόσο στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όσο και στο κυκλοφοριακό.

Επιπλέον, χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται και η υποχρέωση της διενέργειας rapid test από τους ανεμβολίαστους για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ. Μέτρο, που ωστόσο παραδέχτηκε ότι έχει “δυσκολίες”…