Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν κατά την χθεσινή τους συνάντηση στην Άγκυρα συμφώνησαν να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες που έχουμε, μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Στις κοινές δηλώσεις ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση στις αναφορές Ερντογάν για τη μειονότητα, όπως επίσης και για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος. Οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν τις διαφορετικές τους απόψεις και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Χαμάς στη Μέση Ανατολή.
Με εμφανή τη διάθεση να αναδείξουν τις θετικές πτυχές της διαδικασίας ελληνοτουρκικής προσέγγισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και με τις δομικές διαφορές να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσαν την Άγκυρα την τέταρτη συνάντησή τους τους τελευταίους 10 μήνες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι η αμοιβαία κατανόηση δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση.
«Οι δύο γείτονες μπορούμε να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας[…] Αγαπητέ Ταγίπ και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος όμως μίλησε για αλληλένδετα προβλήματα, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πάγια θέση της Αθήνας περί μίας ελληνοτουρκικής διαφοράς, δηλαδή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
«Είμαστε της πεποίθησης ότι η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι για το καλό τόσο των δύο χωρών όσο και όλης περιοχής μας[…] Στις συνομιλίες μας συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραβλέποντας τις σαφείς προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική».
«Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στην σχέσεις μας να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ερντογάν ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης[…] θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και δημοσίως την έντονη δυσαρέσκεια του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με τον Τούρκο πρόεδρο να περιορίζεται στην προφανή δέσμευση ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρόεδρο Ερντογάν την στεναχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μόνη της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργεί πια ως τέμενος[…] κατ’ ελάχιστο είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η Μονή της Χώρας είναι ανοιχτή για επίσκεψη σε όλους με τη νέα της ταυτότητα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συγκαλυμμένη έκφραση περί διχοτομικής λύσης δύο κρατών στην Κύπρο από τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδεικνύει τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ: «συζητήσαμε προφανώς και το Κυπριακό ζήτημα ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς, ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε[…] χαίρομαι για τον ορισμό της κας Holguín ως προσωπικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού».
«Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των δύο ηγετών για τον πόλεμο στη Γάζα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να παίρνει ξανά τον λόγο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταπαντά.
«To Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφος του με μια επίθεση με θύματα αθώους οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε «Δεν βλέπω την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Θα ήταν σκληρή προσέγγιση αν αποκαλούμε την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση όταν έχει χάσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους μέχρι τώρα».
«Ας συμφωνήσουμε κύριε πρόεδρε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας έγινε σε καλό κλίμα, Αθήνα και Άγκυρα υπέγραψαν επιπλέον συμφωνίες στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της Υγείας, ενώ εκδόθηκε και Κοινή Δήλωση των πλευρών.