Μόσιαλος: Τα καλά και κακά νέα για όσους έκαναν και δεν… έκαναν mRNA εμβόλια

Επιστημονικές εξηγήσεις, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι – παγκοσμίως – σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μας προστατεύουν τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού.

Με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει:

«Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα μας προστατεύουν τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού.

Προηγούμενες κλινικές μελέτες για τα εμβολια Moderna και Pfizer έδειξαν ότι και τα δύο θα μας προστατεύουν για τουλάχιστον έξι μήνες. Μια πιο πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Nature δείχνει πως τα εμβόλια mRNA μπορεί να είναι προστατευτικά για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Τι αξιολογήθηκε σε αυτή τη μελέτη της επίκτητης ανοσίας με τον εμβολιασμό και πώς συσχετίζεται με την φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη από τον ιό;

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα της ίδιας ομάδας, όπου είχαν δει ότι οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει COVID-19 είχαν ανοσοκύτταρα (στο μυελό των οστών τους) για τουλάχιστον 8 μήνες μετά τη μόλυνση (DOI: 10.1038/s41586-021-03647-4).

Οι ερευνητές, λοιπόν, αξιολόγησαν πώς συσχετίζεται η φυσική και η επίκτητη ανοσία.

Παρακολούθησαν λοιπόν την κυτταρική ανοσία, παίρνοντας δείγματα από τους λεμφαδένες, σε μια ομάδα από 14 ενήλικες που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Έγινε συλλογή δειγμάτων σε πολλαπλά και τακτά χρονικά διαστήματα (στις 3, 4, 5, 7 και 15 εβδομάδες) μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Να πούμε εδώ πως στους λεμφαδένες έχουμε τα λεγόμενα βλαστικά κέντρα, στα οποία τα ανοσοκύτταρα ‘μαθαίνουν’ να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται – στην περίπτωση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό – στην πρωτεΐνη ακίδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όχι μόνο σε αυτές τις 15 εβδομάδες, αλλά ακόμα και μετά το πέρας της μελέτης, δεν είχαν σημάδια επιβράδυνσης της βλαστικής δραστηριότητας στους λεμφαδένες των εμβολιασμένων.

Δηλαδή, η εργασία βρήκε σταθερά χαρακτηριστικά μιας ισχυρής κυτταρικής παραγωγής. Αυτό μεταφράζεται σε επίμονη κυτταρική μνήμης και ανοσοαπόκρισης κατά του κορωνοϊού, που θα μπορούσε να είναι προστατευτική για τα επόμενα χρόνια.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα ευρήματα μας δίνουν στοιχεία πως τα περισσότερα άτομα που έχουν κάνει mRNA εμβόλια μπορεί να μην χρειάζονται πρόσθετο εμβόλιο για αρκετό καιρό, εκτός εάν το SARS-CoV-2 εξελιχθεί σε νέες μορφές ή παραλλαγές, που μπορούν να αποφύγουν την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστούμε: για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για να σταματήσουμε την εξάπλωσή του κορωνοϊού, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστούν ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θύμα ξυλοδαρμού ο ηθοποιός Σταύρος Λίτινας: «Έσπασε με γυμνά χέρια το παράθυρο του αυτοκινήτου μου»
16 Ιανουαρίου, 2025
Γάζα: Η πολιτική προστασία αναφέρει 20 θανάτους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας
16 Ιανουαρίου, 2025
Εκλογή ΠτΔ: Το παρασκήνιο της επιλογής Κ. Τασούλα από τον Πρωθυπουργό – Τι προηγήθηκε των ανακοινώσεων
16 Ιανουαρίου, 2025
Ιστορική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ με υπογραφή τριών αμυντικών προγραμμάτων – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο συνεργασίας
16 Ιανουαρίου, 2025
Εξαφανίστηκε ο 35χρονος Αντώνης από τον Κολωνό
16 Ιανουαρίου, 2025
Κύκλωμα προστασίας: Προφυλακίστηκαν τρεις από τους κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων και η 37χρονη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
16 Ιανουαρίου, 2025
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα: Ανταλλαγή Παλαιστινίων με Ισραηλινούς ομήρους – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας
16 Ιανουαρίου, 2025
Αυτοκίνητο συγκρούστηκε σε κολόνα στην Χαλκίδα – Τραυματισμένος ο οδηγός
16 Ιανουαρίου, 2025
Νέα πτώση ασανσέρ στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» – Μέσα βρισκόταν μια γιατρός
16 Ιανουαρίου, 2025
Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: «Κατασκευαστικό λάθος» έδειξε η πραγματογνωμοσύνη
16 Ιανουαρίου, 2025