Ν.Κοτζιάς για επίσκεψη Ερντογάν: «Πολλαπλές παραβιάσεις – Παρατάμε το μεγάλο μας ατού σε σχέση με την Τουρκία;»

«Κάθε διάλογος είναι θετικός και πρέπει να γίνεται και να επιδιώκεται και μερικοί πρέπει να κάνουν αυτοκριτική επειδή κι εγώ κατηγορήθηκα επειδή ήθελα να έχουνε ανοικτό διάλογο με την Τουρκία», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο Action 24 και την εκπομπή «H επόμενη μέρα».

«Ωστόσο αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι έχουμε “ήσυχα νερά” δεν είναι ακριβές… Πράγματι δεν έχουμε επεισόδιο στον ουρανό, αλλά έχουμε πολλαπλές παραβιάσεις, με ρεκόρ, στη θάλασσα. Παραβιάσεις του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού», συμπλήρωσε.

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο αρχικό σενάριο μετάβασης στην Αθήνα εκατοντάδων επιχειρηματιών για διήμερη επίσκεψη μαζί με τον Ερντογάν η οποία αφού αναβλήθηκε από τον Σεπτέμβριο, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη, για τον Νοέμβριο, τελικά αποδείχτηκε ότι περιορίστηκε σε 6-7 ώρες και χωρίς κανέναν επιχειρηματία. «Πώς το διήμερο της Θεσσαλονίκης έγινε μια βιαστική συνάντηση στην Αθήνα;», αναρήθηκε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Πράττω αναφέρθηκε και στη διμερή συμφωνία που υπογράφηκε και πιο ειδικά στην ΟΡ2 που αναφέρει ότι τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης. «Δηλαδή για το Κυπριακό που θέλει δύο κράτη ο Ερντογάν, θα πούμε κάτι;» ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ για να θέσει και δεύτερο ερώτημα αναφορικά με το βέτο στην τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας: «Θα το βάλουμε το βέτο ή θα θεωρηθεί ότι απαξιώνει το γράμμα και το πνεύμα της διακήρυξης;».

Επιπλέον, αναρωτήθηκε εάν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνονται μόνο απευθείας μεταξύ των δύο κρατών, χωρίς την ΕΕ, ή αν θα αξιοποιήσουμε και την ΕΕ όντας μέλος της: «Το μεγάλο μας ατού, την ΕΕ, σε σχέση με την Τουρκία, το παρατάμε δηλαδή;».

«Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν σημεία στη διαπραγμάτευση, τα οποία, όμως, δεν ξέρουμε και δεν βλέπουμε», τόνισε στη συνέχεια. «Υπάρχει μια διμεροποίηση των προβλημάτων, τα οποία εμείς τα θέλουμε διεθνοποιημένα, όπως για παράδειγμα όταν παραβιάζουν οι Τούρκοι το Διεθνές Δίκαιο εμείς το αναφέρουμε. Εδώ έχουμε δεσμευθεί ότι δεν κάνουμε αναφορές στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ».

«Δεν πρέπει να διαβάζουμε ότι τι λέει ο μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης, αλλά τα γεγονότα. Οταν βλέπω τον κ. Γεραπετρίτη να κάνει υπόκλιση στον Ερντογάν… Η υπόκλιση δεν έχει σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έχει να κάνει με μια ραγιαδίστικη αντίληψη, για την οποία στη σημερινή Ελλάδα, με την κυβέρνηση πανίσχυρη στα μίντια, “δεν έγινε και τίποτα”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: