Ρεβεγιόν: Κυβέρνηση – λοιμωξιολόγοι σημειώσατε… 1-0

Κυβέρνηση – λοιμωξιολόγοι σημειώσατε… 1-0.

Προφανώς οι δύο πλευρές δεν είναι… αντίπαλοι, αλλά ο κύβος ερρίφθη με πολιτική απόφαση. Τα «ρεβεγιόν» ως το πολύ 9 άτομα, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα επιτραπούν κανονικά, παρά τις αντίθετες απόψεις που διατυπώνουν οι επιστήμονες.

Το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι οι πολίτες έχουν υποστεί τεράστια ψυχική κόπωση, και, εκτός και αν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη στην διασπορά της πανδημίας, μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να περάσουν λίγες ημέρες και ώρες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Άλλωστε και οι «κόκκινες» περιοχές που από χτες μπήκαν σε αυστηρό lockdown, καλούνται να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα (καταρχήν) για 7 ημέρες. Στόχος να πέσει μέχρι τότε το επιδημιολογικό φορτίο και να επιστρέψουν σε γιορτινό περιβάλλον. Εκτός απροόπτου βέβαια, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μέσα σε 1 εβδομάδα θα καταφέρουν από «κόκκινες» να γίνουν… «κίτρινες».

Ποιοι συνίσταται να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι;

Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες οι συνδαιτυμόνες να είναι άτομα του περιβάλλοντος μας, συγγενείς ή φίλοι με τους οποίους έχουμε σταθερή επαφή.

Στον αντίποδα οι λοιμωξιολόγοι, σε πιο σκληρή γραμμή, προτείνουν να γιορτάσουμε αυστηρά με τις οικογένειες μας, καθώς φοβούνται αναζωπύρωση της πανδημίας τον Ιανουάριο, χειρότερη από αυτή του Νοεμβρίου…

«Εάν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια δεν πρέπει να κάνουμε Πρωτοχρονιά με άλλη οικογένεια. Η έκκλησή μας προς όλους είναι να έχουμε στενό κοινωνικό περίγυρο αυτές τις ημέρες» προέτρεψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η επιδημιολογική εικόνα ως τις 4 Ιανουαρίου θα κρίνει τι μπορεί να ανοίξει και πως, μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Με τα σημερινά δεδομένα, σχεδιάζεται να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία, μαζί με νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πρόθεση είναι να επιστρέψουν στις τάξεις και οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, όμως δεδομένου πως στους έφηβους παρατηρείται μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού,

είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.