Νέα μέτρα: Η πρόταση για rapid test, αλλαγή ωραρίου στα σούπερ μάρκετ – Οι σκέψεις για την εστίαση

Εδώ και μέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιβολή νέων μέτρων, προκειμένου να υπάρξει… στοπ στην αύξηση των κρουσμάτων.

Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι α επιβληθεί το εξής σκληρό μέτρο: Οι ανεμβολίαστοι να χρειάζονται rapid test για την είσοδο ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.

«Εξετάζεται», αναφέρει ο Αδωνις Γεωργιάδης

O υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο OPEN, ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να μπαίνουν με ράπιντ τεστ στα σούπερ μάρκετ και απάντησε πως «ασφαλώς και εξετάζει αλλά υπάρχουν προβλήματα». «Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ραπιντ τεστ και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει και το πρόβλημα των ατελείωτων ουρών που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.

Λινού: Αύξηση τηλεργασίας και νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Από την πλευρά της, η Αθηνά Λινού, η οποία επικαλούμενη διεθνείς μελέτες επισημαίνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης όταν οι άνθρωποι είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου είναι υπερ-πενταπλάσιος.

Η ίδια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί ζητώντας αύξηση της τηλεργασίας, μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά και testing και στους εμβολιασμένους προκειμένου αυτοί να μην διασπείρουν τον ιό και να μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον βρεθούν θετικοί.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για το σενάριο που θέλει ακόμη σκληρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ακόμη και για την είσοδό τους στα σούπερ μάρκετ απαντώντας με νόημα ότι «τα ακραία τιμωρητικά μέτρα στη δημόσια υγεία δε δουλεύουν».

Το να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές σε κοντινή απόσταση και χωρίς μάσκα μεταξύ ανθρώπων είναι σωτήριο. Τώρα, αν αυτό θα γίνει απαγορεύοντας στους ανθρώπους να μπουν στα σούπερ μάρκετ ή επιτρέποντας στα σούπερ μάρκετ να δουλεύουν όλο το 24ωρο, και ίσως να είναι μερικές ώρες που να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση και να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να πηγαίνουν εκείνη την ώρα, είναι λογικό. Τα ακραία, τα τιμωρητικά μέτρα στη δημόσια υγεία δε δουλεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σκέψεις για την εστίαση

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμες.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχίας ως προς την αποτελεσματικότητα των ήδη θεσπισμένων μέτρων δεν θεωρείται απίθανο το σενάριο να δούμε τους ανεμβολίαστους να μπορούν να πάνε μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία μη έχοντας την δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα ακόμη και με rapid test, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.