Νέο restart σήμερα: Ανοίγει η εστίαση, μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα

Τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ) ανεβάζουν τη Δευτέρα ρολά και περιμένουν τους πελάτες τους, ενώ τα πλοία λύνουν κάβους ξεκινώντας τα δρομολόγια προς όλα τα νησιά της χώρας.

Επίσης, επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν τα κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών με αναπηρίες.

«Ξεκινά το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και των μετακινήσεων από και προς τα νησιά», είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο όπως και σε όλα τα στάδια που προηγήθηκαν, η προσπάθεια είναι κοινή.

«Η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, απολύτως απαραίτητη. Και στα επόμενα βήματα εμπλεκόμαστε όλοι, γιατί όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει. Προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από αύριο για να μείνουμε ασφαλείς και να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με την ίδια αισιοδοξία», τόνισε ο υφυπουργός. Τόνισε ότι και αυτή η φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται ομαλά.

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά, οι συστάσεις σε γενικές γραμμές τηρούνται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι θα ζούμε με τον κορονοϊό για αρκετό καιρό και μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε στη νέα καθημερινότητα.

Εστίαση υπό νέα δεδομένα

Διαφορετικά θα είναι τα δεδομένα λειτουργίας στην εστίαση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι επαγγελματίες του κλάδου, ολοκληρώνουν τις πυρετώδεις προετοιμασίες και δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεν, στον κλάδο της εστίασης από αύριο Δευτέρα θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Παράλληλα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) εξέδωσε τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες και χώροι απασχόλησης όπου μπορεί να υπάρξει έκθεση στον COVID-19 είναι: προμήθεια και παραλαβή πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, αποθήκευση και μεταφορά στον χώρο επεξεργασίας, επεξεργασία τροφίμων/προετοιμασία γευμάτων/κουζίνα (back of the store), λάντζα (σημεία πλύσης σκευών), αποστολή προς διανομή (delivery), πωλήσεις/service, προσέλευση και αποχώρηση προσωπικού, ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα στο προσωπικό, επίσκεψη και παραμονή εξωτερικών συνεργείων και συνεργατών / επισκεπτών/φορέων ελέγχου, γραφεία (χρήση κοινών εργαλείων, αντιμετώπιση επισκεπτών), τουαλέτες και χώροι διαλείμματος προσωπικού.

Αναλυτικότερα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
  • Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
  • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
  • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
  • Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).
  • Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.
  • Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.
  • Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).
  • Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.
  • Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.
  • Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.
  • Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.
  • Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.
  • Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

15 Ιουνίου ανοίγουν και οι εσωτερικοί χώροι

Έως 15 Ιουνίου να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι στα καταστήματα εστίασης αιτείται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους επιχειρηματίες εστίασης να λειτουργήσουν. «Για να είμαστε δίκαιοι με όσους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους εσωτερικούς χώρους», είπε ο υπουργός.

Λύνουν κάβους τα πλοία

Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις των πολιτών και προς τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, καθώς έως σήμερα ελεύθερη είναι μόνο η μετάβαση προς την Κρήτη.

Από το λιμάνι του Πειραιά για τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια πλοίων (δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο Μυτιλήνη και τέσσερα για την Κρήτη). Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες και τρία από το Λαύριο, δύο για Κέα – Κύθνο – Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα.

Σημειώνεται ότι στα πλοία εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο επιβατών όπου το κάθε πλοίο μπορεί να φιλοξενεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι για την πρώτη ημέρα των ελεύθερων μετακινήσεων προς τα υπόλοιπα νησιά οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν η κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν από την επιβίβασή τους, στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβαση τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Τι αλλάζει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την αναθεώρηση της προϋπάρχουσας notam, σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίξεις και αναχωρήσεις διεθνών πτήσεων ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η αεροπορική οδηγία επεκτείνεται έως το τέλος Ιουνίου. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού, ισχύει πλέον έως την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Κανονικά ισχύουν ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την ΥΠΑ, δηλαδή:

  • Η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι και τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020.
  • Η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και τα Σκόπια έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.
  • Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.

Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο Χριστουγέννων
14 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Σε ισχύ από σήμερα το εορτατικό ωράριο των καταστημάτων
14 Δεκεμβρίου, 2024
Eξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε κινητά από καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τασούλας: Κάθε χώρα δεν είναι μόνο στα χέρια της ηγεσίας, είναι και στα χέρια του λαού
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γεωργία: Νέος πρόεδρος ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι
14 Δεκεμβρίου, 2024
Μαρινάκης: Το 2025 έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μας βαδίζει μπροστά
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Ναι» στον προϋπολογισμό από τους ανεξάρτητους Λευτέρη Αυγενάκη και Χάρη Κατσιβαρδά
14 Δεκεμβρίου, 2024
Τα παιδιά του Σκαγιοπούλειου Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού και Νέων Αχαΐας υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
14 Δεκεμβρίου, 2024