Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών να ενισχυθεί και να γίνει «εργαλείο» ενός ενιαίου εποπτικού συστήματος, καθώς η κατακερματισμένη εποπτεία οδηγεί σε κόστος και αναποτελεσματικότητα.
Έως και 200 δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να «ρίξει» στην πραγματική οικονομία η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) εάν βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστιάν Νουαγιέ.
Με δεδομένο ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που φτάνουν το 1 τρισ. ευρώ ετησίως έως το 2030, μια καλύτερη διαχείριση της επενδυτικής βάσης της, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει στην κάλυψη του κενού, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ στο Bloomberg.
«Μπορούμε να το κάνουμε στην ΕΕ, επειδή έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό αποταμίευσης και απλώς αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά καλά στοχευμένα», δήλωσε ο πρώην διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας. «Πηγαίνουν πάρα πολύ σε επενδύσεις στο εξωτερικό και όχι αρκετά σε μετοχές», πρόσθεσε.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η εισαγωγή νέων μέσων τιτλοποίησης θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εναλλαγής στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών και να επιτρέψει τη χορήγηση περισσότερων δανείων σε κλάδους που είναι πιο αναγκαίες οι επενδύσεις, όπως είναι η ενέργεια και οι υποδομές.