¢ðïøç ôïõ óôáèìïý ôïõ Ìåôñü óôï ÁéãÜëåù. Ï Õðïõñãüò ÐÅ×ÙÄÅ Ãéþñãïò ÓïõöëéÜò åðéóêÝöèçêå ôïí óôáèìü ôïõ Ìåôñü óôï ÁéãÜëåù êáé ìå äïêéìáóôéêü äñïìïëüãéï ìåôÝâç óôïí óôáèìü Êåñáìéêïý , ÐÝìðôç 19 Áðñéëßïõ 2007.

Ο φάκελος για τη βόμβα «τρόμου» στο μετρό του Αιγάλεω – Αυτοί είναι οι ύποπτοι

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα σχετικά με τους βομβιστές του μετρό Αιγάλεω τον Φεβρουάριο του 2012.

Ποιοι ήταν οι 4-5 μεταμφιεσμένοι νεαροί που δεν δίστασαν να βάλουν μια βόμβα-«μαμούθ» σε βαγόνι σε πολυσύχναστο σταθμό του μετρό και η οποία ευτυχώς δεν εξερράγη σε μια επιλογή που είχε προκαλέσει τρομερή ανησυχία στις Αρχές, ενώ είχε ακολουθήσει έκρηξη βόμβας στο εμπορικό κέντρα Mall. Και κυρίως τι απέγινε η ένοπλη ομάδα 12 Φλεβάρη που ανέλαβε την ευθύνη για την εν λόγω επίθεση;

Οκτώ χρόνια αποκαλύπτονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις κινήσεις των δραστών και άλλα στοιχεία για τη μυστηριώδη αυτή απόπειρα βομβιστικής επίθεσης που είχε αναστατώσει την κοινή γνώμη, τα οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας στις 5.20 μμ της 25ης Φεβρουαρίου 2012 στον συρμό 331-35 που προερχόταν από την Εθνική Αμυνα και βρισκόταν στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω, εντοπίστηκε από τον οδηγό στο 6ο και τελευταίο βαγόνι μια χάρτινη τσάντα που διαπιστώθηκε ότι περιείχε Αυτοσχέδιο Ωρολογιακό Εμπρηστικό Μηχανισμό, που αποτελείτο από ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι στο οποίο στον αριθμό 12 είχε τοποθετηθεί καρφί με γύρω του απογυμνωμένο καλώδιο, οκτώ μπαταρίες με διακόπτη, ενώ το ηλεκτρικό μέρος της βόμβας βρισκόταν σε ένα τάπερ. Ακόμη βρέθηκαν έξι λευκοί ηλεκτρολογικοί συνδετήρες.

Είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες είχαν σκοπό η βόμβα να εκραγεί την ώρα της μανούβρας του συρμού προκειμένου να αναχωρήσει πάλι με κατεύθυνση προς το Ελευθέριος Βενιζέλος, όμως αυτή δεν εξερράγη. Επιπλέον σημειώνεται ότι από συγκριτικές εξετάσεις δεν είχε βρεθεί ποτέ παρόμοιος μηχανισμός.

Σύμφωνα με την ίδια δικογραφία δύο ημέρες αργότερα άγνωστος άνδρας πραγματοποίησε κλήσεις σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς όπου ανέφεραν ότι «είμαστε από την οργάνωση Αντάρτικο Πόλεων και εμείς ευθυνόμαστε για τη βόμβα στο σταθμό του μετρό Αιγάλεω». Ωστόσο την ευθύνη της επίθεσης στο μετρό του Αιγάλεω ανέλαβε με καθυστέρηση 40 ημερών η οργάνωση «12 Φλεβάρη», η οποία δεν εμφανίστηκε ξανά.

Στο κείμενο η εν λόγω ένοπλη ομάδα ανέφερε ότι «ανήκουμε στον ευρύτερα ριζοσπαστικό χώρο και ασπαζόμαστε τον πολύμορφο αγώνα» καθώς και ότι στόχευσε το μετρό για τις αυξήσεις εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη συμφωνία με τη Siemens για τη σηματοδότηση των σταθμών, καθώς και την απόφαση να κλείνουν κεντρικοί σταθμοί του μετρό στη διάρκεια των διαδηλώσεων οι οποίοι λειτουργούσαν ως καταφύγιο για τους διαδηλωτές.

Ακόμη ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν διαρκώς τα δρομολόγια του μετρό και δεν ήθελαν να προκαλέσουν θύματα.

Η ΕΛ.ΑΣ άρχισε να προχωρεί σε ανάλυση του υλικού των καμερών από τον σταθμό στο Αιγάλεω για να βρει αυτούς που προχώρησαν στη συγκεκριμένη πρωτοφανή ενέργεια.

Οπως διαπιστώθηκε από το τελευταίο βαγόνι εξήλθε άτομο το οποίο ήταν μεταμφιεσμένο και φορούσε σκουρόχρωμα ενδύματα κασκόλ λευκού χρώματος και πορτοκαλί σκούφο, ενώ στο ένα του χέρι κρατούσε σακούλα λευκού χρώματος. Η μεταμφίεση του βομβιστή θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ ότι διευκολύνθηκε από την περίοδο των Αποκριών. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της παραυσίας του συγκεκριμένου ατόμου σε χώρους του σταθμού προπορεύονταν και μετά άρχισαν να τον ακολουθούν ένας άνδρας με κοντά σκουρόχρωμαμαλλιά, που φορούσε μπλούζα χρώματος λευκού με σκουρόχρωμες ρίγες τζιν και παντελόνι και μία κοπέλα που φορούσε γιλέκο.

Ο μεταφορέας της βόμβας διαπιστώθηκε ότι βγήκε από τον σταθμό, ακολούθησε την οδό Παπαναστασίου με κατεύθυνση προς την Ιερά Οδό, αλλά δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για τη μετέπειτα κίνησή του. Επίσης εντυπωσιάζει ότι στη δικογραφία της υπόθεσης υπάρχει αναφορά ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν μπόρεσε να διαπιστώσει σε ποιον σταθμό του μετρό είχε εισέλθει ο βομβιστής.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διεπίστωσαν ακόμη από την ανάλυση του οπτικού υλικού ότι οι τρεις ύποπτοι όταν συνέκλιναν στο ίδιο σημείο ακούμπησαν σε έναν τοίχο του σταθμού. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε στους αστυνομικούς αρκετές ημέρες μετά τον εντοπισμό της βόμβας να ανιχνεύσουν τρία δείγματα DNA από το συγκεκριμένο σημείο χωρίς όμως να υπάρξει ταυτοποίηση ως σήμερα.

Πηγή πληροφοριών: «Το Βήμα της Κυριακής»