Ο νόμος για τις πορείες: Ο «οργανωτής», η ψηφιακή πλατφόρμα και οι περιορισμοί

Η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση προκειμένου να μη νεκρώνει το κέντρο της Αθήνας λόγω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ιδίως των μικρών σε όγκο. Για τις τελευταίες καθορίζει νέο πλαίσιο με περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για το πώς θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις περιλαμβάνονται τρεις λέξεις κλειδιά: ο αστυνομικός διαμεσολαβητής, ο οργανωτής και ο θάλαμος επιχειρήσεων.

Επιπλέον για την Αστυνομία δεν προβλέπεται μόνο αυξημένος ρόλος, αλλά και η αυστηρή υποχρέωση να προχωρά σε ειδική αιτιολόγηση γραπτώς και δημοσίως των αποφάσεών της. Η πρόταση νόμου των πέντε κεφαλαίων αναμένεται στη δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στον οργανωτή της δημόσιας συνάθροισης ο οποίος θα πρέπει να αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίηση της σε διαρκή αρμονική συνεργασία με τους αξιωματικούς της ΕΑ.ΑΣ. Επίσης, θεσπίζεται η υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης της πορείας συγκέντρωσης στην αρμόδια αστυνομική αρχή, ενώ ο οργανωτής θα μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης και να ενημερώνει τους συμμετέχοντες για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η νέα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα επιτρέπει για πρώτη φορά στους πολίτες να έχουν σε πραγματικό χρόνο και μέσα από τον υπολογιστή τους εικόνα από τους δρόμους της πόλης. Οποιοσδήποτε πολίτης θα παρακολουθεί τις εν εξελίξει πορείες εκδηλώσεις αλλά και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ο μόνος αρμόδιος για την αναλογική κατάληψη οδοστρώματος δηλαδή για το αν οι διαδηλωτές θα περιορίζονται στο πεζοδρόμιο στην πλατεία στη μία λωρίδα κυκλοφορίας ή σε ολόκληρο τον δρόμο θα έχει ο κατά τόπο αρμόδιος γενικός αστυνομικός διευθυντής ή ο αστυνομικός διευθυντής των Διευθύνσεων Αστυνομίας με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.

Πληροφορίες από εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»