Οργή Δένδια στον εκβιασμό της Λιβύης – Βρήκε… ευκαιρία η Τουρκία

Σε πλήρη εξέλιξη ο ωμός εκβιασμός της Λιβύης προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια μετά το επεισόδιο κατά την επίσκεψη στη χώρα.

Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη προέβλεπε εξαρχής ότι θα συναντούσε μόνο τον θεσμικό παράγοντα της χώρας, Μοχάμεντ Μένφι κάτι που αιφνιδίως άλλαξε καθώς στο αεροδρόμιο εμφανίστηκε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών προκαλώντας την οργή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ο οποίος δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και αναχώρησε για τη Βεγγάζη. Η Λιβύη κλιμακώνει την ένταση με μια σειρά από ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, έντονα δυσαρεστημένος της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης είναι ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι που είχε ζητήσει από τη Λίβυα ΥΠΕΞ να μην αναμειχθεί στην επίσκεψη και να μην πάει στο αεροδρόμιο όπου είχε στείλει ο ίδιος δικιά του αποστολή για την υποδοχή Δένδια.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνεχίζει το πρόγραμμά του στη Βεγγάζη όπου συνάντησε στο αεροδρόμιο τον στρατηγό Χαφτάρ. Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Χαφτάρ ήταν ιδιαίτερα οξύς για τον ρόλο της Τουρκίας και για την τουρκική στρατιωτική παρουσία ενώ καταδίκασε τα μνημόνια μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δράττονται της ευκαιρίας και σχολιάζουν με δεικτικό τρόπο το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Mohammed Hammude στο πρακτορείο Αnadolu η Τρίπολη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.