Στροφή 180 μοιρών έκανε τα ξημερώματα της Πέμπτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ακολουθώντας με τα πλοία συνοδείας του και πάλι πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το ερευνητικό σκάφος είχε εξέλθει το απόγευμα της Τετάρτης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την πορεία του προς την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan.
Μετά τις 03.00 τα ξημερώματα άλλαξε πορεία, πλέοντας προς το λιμάνι της Αττάλειας ωστόσο, πριν τις 05.00 έστριψε και πάλι, παίρνοντας κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά σε πορεία παράλληλη με την προηγούμενη προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η θέση και η πορεί του Oruc Reis στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρας τεστ για το τουρκικό ερευνητικό θα έρθει τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή όπου πλέει το Oruc Reis, από την Κυριακή έως της Τετάρτη, υπάρχουν προβλέψεις για 8 μποφόρ.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι ποια θα είναι η πορεία του με αυτές τις καιρικές συνθήκες.
Περιμένει στρατιωτική βία η Τουρκία – Τα δύο σενάρια αποκλιμάκωσης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OpenTv, οι ειδικοί αναλυτές προτάσσουν δύο σενάρια για αποκλιμάκωση της κρίσης.
- Προσφυγή στη Χάγη από Αθήνα και Κάιρο
- Τετραμερή με Αίγυπτο, Λιβύη και Τουρκίa
«Θα μπορούσε η προσφυγή να έχει ως διάδικους και τη Τουρκία και τη Λιβύη, το πρόβλημα όμως είναι ότι το Κάιρο δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με το καθεστώς» σχολίασε στο Ανοικτό Κανάλι ο κύριος Κώστας Υφαντής, διεθνολόγος, ενώ ο κύριος Νίκος Παούνης, διεθνολόγος βαλκανιολόγος, ανέφερε: «Να αποφασίσουμε μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να αποδεχθούμε τα αποτελέσματα του. Κατ εμέ είναι μία θεμιτή διαδικασία και δεν θα βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα».
Η πορεία του σεισμογραφικού Oruc Reis είναι μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου του Ερντογάν. Στόχος του Σουλτάνου είναι αφ’ ενός η ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου και αφ’ ετέρου, η αποδυνάμωση των συνεργασιών της Αθήνας με το Τελ Αβίβ και τη Λευκωσία. «Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να φανεί ότι αγκαλιάζει τον διάλογο. Το τελευταίο του μήνυμα σηματοδοτεί μία πρωτοβουλία εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου», προσέθεσε κύριος Υφαντής.
Ο Βασίλειος Μαρτζούκος, αντιπρόεδρος Ινστιτούτου στρατηγικών Μελετών, μίλησε στο Open TV για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο: «Η Τουρκία καιροφυλαχτεί να χρησιμοποιήσουμε εμείς πρώτοι στρατιωτική βία προκειμένου να εντείνει και να προβεί σε ότι έχει σχεδιάσει από πλευράς τετελεσμένων. Κάθε ημέρα που μένει σε αυτή τη θέση το Oruc Reis εξανεμίζεται η αποτρεπτική μας φήμη.
Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή τη στιγμή το Oruc Reis βρίσκεται ακόμα στα όρια της παράνομης NAVTEX κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από μικρό τουρκικό στόλο. Παράλληλα, παρακολουθούμενο από ελληνικά πολεμικά παραμένει το Oruc Reis για το προς τα πού θα κινηθεί το πλοίο που μέχρι και τώρα πλέει στην περιοχή της NAVTEX με κατεύθυνση ανατολική. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.