Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η παγκόσμια ημέρα διαβήτη θεσπίστηκε αρχικά το 1991 από το Διεθνή Οργανισμό Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και η 14η Νοεμβρίου επισημοποιήθηκε ως παγκόσμια ημέρα το 2006.
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η 14η Νοεμβρίου είναι η ημέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1922 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Ο διαβήτης, που αποτελεί μία ανωμαλία στη λειτουργία του μεταβολισμού, πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τον αριθμό να ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια. Εκτιμάται δε ότι θα ξεπεράσει τα 640 εκατομμύρια έως το 2030.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου
Πρόκειται για χρόνιο νόσημα, οι πάσχοντες του οποίου παρουσιάζουν αύξηση των τιμών της γλυκόζης (σακχάρου), είτε γιατί δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική.
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι
Ένα 10% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη έχει Τύπου Ι.
Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ίδιο το σώμα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας γρήγορη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ
Ένα 90% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη έχει Τύπου ΙΙ.
Σε αυτή την κατηγορία, ο οργανισμός είτε παράγει ινσουλίνη που όμως δεν λειτουργεί σωστά, είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να συσσωρεύεται στο αίμα.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλ. το 8% του συνολικού πληθυσμό. Το ανησυχητικό είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, μειώνει κατά 8-10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης.
Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία και η απώλεια σωματικού βάρους τους οδηγεί σε αποφυγή των ενέσεων ινσουλίνης.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Η αλήθεια των αριθμών
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το διαβήτη (IDF), 20,9 εκατομμύρια ή το 16,2% των γυναικών παγκοσμίως που γέννησαν επιτυχώς το 2015, παρουσίασαν κάποιας βαρύτητας υπεργλυκαιμία κατά την εγκυμοσύνη.
Ο αριθμός των διαβητικών στην Ευρώπη μέχρι το 2025 αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 30-40% ενώ στις υποανάπτυκτες χώρες η αύξηση μπορεί να αγγίξει το 100%.
Περίπου το 50% των γυναικών με ιστορικό διαβήτη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 εντός 5 έως 10 ετών μετά τη γέννηση, ενώ 1 στις 7 γεννήσεις επηρεάζεται από διαβήτη κύησης.
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), μία στις δέκα γυναίκες σήμερα ζει με διαβήτη.
537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα.
Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη.
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).
Όσοι ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.
Περίπου 212.400.000 συνάνθρωποί μας ή το ½ από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 20-79 ετών με διαβήτη δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους και όλοι αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.