Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Έκτακτη συνεδρίαση για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Δεν θέλουμε να πανικοβληθεί ο κόσμος», δήλωσε επικεφαλής επιστήμονας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη (16.03) για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τις παρενέργειες.

Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, πήρε θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε πως τα συστήματα τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα γεγονότα συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Είναι συνηθισμένη πρακτική να διερευνούμε, δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ γνωστοποίησε πως μια συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη (16.03) έτσι ώστε να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος. Οι εν λόγω χώρες προστέθηκαν σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές και μη που είχαν κάνει το ίδιο καταγράφοντας αρκετά προβλήματα σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν.