Πανεθνική «τραγωδία»: «Όλα στον αέρα» για κλειστά σχολεία και πιο σκληρό lockdown

Δυστυχώς τα πράγματα στη χώρα μας εξελίσσονται με τον πιο καταστροφικό τρόπο στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι ειδικοί ήδη ψελλίζουν τις -ακόμη- πιο άσχημες μέρες που έρχονται. Όλα ανοιχτά για σχολεία και αγορά.

Τις προηγούμενες μέρες όλα έδειχναν ότι από 11 του μήνα θα επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα, έπειτα από την επιβολή του lockdown… εξπρές (μιας εβδομάδας), ωστόσο όλα δείχνουν ότι μόνο… εξπρές δεν θα είναι.

Λίγο τα επιδημιολογικά δεδομένα των γιορτών (τώρα έχουμε απτά στοιχεία), λίγο οι εικόνες των Θεοφανείων μας πάνε… πίσω. Ακόμη και σε πιο σκληρό lockdown…

Αποκλειστικές πληροφορίες του newsique.gr αναφέρουν ότι αύριο η Επιτροπή θα συνεδριάσει και θα κρίνει τι, αν και πότε θα ανοίξει. Η φράση «όλα στον αέρα» αποτυπώνει την κατάσταση, ανέφεραν στο Newsique κυβερνητικές πηγές. Σχολεία, click away, κομμωτήρια κτλ…

Ειδικοί και στελέχη της κυβέρνησης «δείχνουν» τι θα συμβεί…

Από το πρωί της Πέμπτης, όσοι επιστήμονες και όσα στελέχη της κυβέρνησης έχουν μιλήσει δημόσια «δείχνουν» την επόμενα μέρα, η οποία δεν θα είναι ευχάριστη.

Η σύσταση του ΑΠΘ για μη άνοιγμα των σχολείων

Από το newsique.gr διαβάσατε για τη σύσταση του ΑΠΘ στην κυβέρνηση να περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στα λύματα υπολογισμού στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης και μετά να προχωρήσει στις αποφάσεις της για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν αρκετοί ειδικοί, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι ρίσκο μια τέτοια απόφαση.

Πελώνη: «Μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, ούτε το click away»

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ η Αριστοτέλεια Πελώνη τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα. «Αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, τότε δεν θα ανοίξουν…».

Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Συνεπώς, όπως εξήγησε δεν υπάρχουν βέβαιες ημερομηνίες. Όλα είναι υπό αναίρεση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ωρών και των επόμενων ημερών, αλλά και με βάση τις κρίσεις των επιστημόνων της επιτροπής.

Η τοποθέτηση της κυρίας Πελώνη, αλλάζει βεβαίως τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα και δείχνει ξεκάθαρα τον προβληματισμό που υπάρχει και στην πολιτική ηγεσία για την πορεία των κρουσμάτων, ειδικά για την επόμενη εβδομάδα.

Πιθανά νέα μέτρα, ακόμα και αιφνιδιαστικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, άφησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό.

«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά με την εκκλησία»

«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επεσήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανείων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανείων, και την απόκλιση – όπως ανέφερε – από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι πολύ διακριτοί. Χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.

«Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία»

Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.

Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.

Σχετικά με τα ψώνια με ραντεβού στα καταστηματα, διευκρίνισε πως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία».

Πρόταση Χειλά: «Όχι» στο άνοιγμα των δημοτικών τη Δευτέρα

«Ο κορονοϊός μας απέδειξε ότι δεν σέβεται τίποτα… κι εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε γιορτές με 9 άτομα, να έχουμε συνωστισμούς στα ΜΜΜ, ενώ ανήμερα των Θεοφανείων είδαμε τέτοιες εικόνες. Ας μην εκπλαγούμε από τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων τις επόμενες ημέρες».

Με τα πάρω λόγια, ο Γιώργος Χειλάς, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία, έδωσε την εικόνα των επόμενων ημερών, η οποία είναι σοκαριστική.

«Σε 15 μέρες θα έχουμε τι αποτύπωμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ σε 20 μέρες θα έχουμε όλο το αποτύπωμα συνολικά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Χειλάς τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί μέχρι να εμβολιαστεί το απαιτούμενο κομμάτι του πληθυσμού. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση, ενώ η Πολιτεία έχει την υποχρέωση για την επιτήρηση των μέτρων. Πρέπει όλοι να είμαστε πιο συνεπείς, ώστε να ξεφύγουμε από τον… εχθρό».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Σωτηρία, έριξε τη «βόμβα». Οπως τόνισε «η Επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα, όπου δεν είχε δει τι συνέβη (σ.σ. τα νούμερα-επιδημιολογικά δεδομένα) τα Χριστούγεννα. Θεωρώ πως μια σωστή τακτική είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, να συνεδριάσει ξανά την Παρασκευή η Επιτροπή… Δεν χάθηκε ο κόσμος αν αναβληθεί το άνοιγμα των σχολείων για μία εβδομάδα, μέχρι να δούμε πραγματικά τι γίνεται».

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

Κορονοϊός – Θεοφάνεια: Έρχεται 3ο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε.

«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάστααση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα,  την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.

Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.Κορονοϊός: «Φοβάμαι μην γίνει όλη η χώρα σαν τη Θεσσαλονίκη μετά τα Θεοφάνεια»«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

“Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία.”

“Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη”, τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.

«Λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα»

«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε», σχολίασε το συνωστισμό που παρατηρήθηκε κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων σε κάποιες περιοχές της χώρας ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο καθηγητής Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. «Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα».

Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι, «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».

Ο Γ. Τούντας σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων είπε πως «ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό» και σημειώνοντας πως τα παιδιά είναι εύκολα προσαρμόσιμα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση για την επιστροφή τους στα σχολεία.

«Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, ότι θα έπρεπε να πάρουμε το αποτύπωμα των γιορτών και μετά να αποφασίσουμε», κατέληξε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.