Πάνος Ξενοκώστας: Για βαρέα μέταλλα, ημισέλιδη μελέτη και Παρατηρητές… (βίντεο)

Άστραψε και βρόντηξε» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ και είχε να κάνει με τους παρατηρητές …του Ναυπηγείου στη Σύρο.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν διχάσει ένα ολόκληρο νησί και έχουν να κάνουν με την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Παρατηρητήριου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και του Ναυπηγείου.

Όπως διαβάζουμε στο cyclades24.gr, σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, από την πλευρά του Παρατηρητήριου υπάρχει μια «εμμονική» στάση, απέναντι στο Ναυπηγείο, βάσει ενός απλού εγγράφου το οποίο τους έχει δοθεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν εξαπατηθεί και οι ίδιοι, διότι μόνο διχόνοια, καταστάσεις έχθρας, μίσους και δυσαρμονίας στις ανθρώπινες σχέσεις ενός μικρού νησιού.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, αυτού του ιστορικού νησιού έχουν δείξει ότι με διάλογο και κατανόηση μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή και να κάτσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και όχι σε διαφορετικό πληκτρολόγιο με σειρά ανακοινώσεων και απαντήσεων.

Ο διάλογος είναι μέσο επικοινωνίας και επίλυσης των διαφορών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διάλογος αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Με το διάλογο ο άνθρωπος, διατυπώνει ιδέες και ανταλλάσσει τις σκέψεις και εξωτερικεύει τον εσωτερικό του κόσμο μέσα από μια ατελεύτητη διαδικασία επικοινωνίας.

Δυστυχώς το «διαίρει και βασίλευε» αποτελεί την πάγια τακτική των παλιών τακτικών, που δεν χωρούν σε μια μονιασμένη κοινωνία.

Τα παράπονα έφεραν την έκρηξη του Πανου Ξενοκώστα

Ο κος Ξενοκώστας στην εισαγωγή του ζήτησε από τους Δημοσιογράφους, όχι να προωθηθεί η άποψη του ομίλου ONEX, αλλά να προβληθούν προς την τοπική κοινωνία οι αλήθειες όπως ανέφερε.

Για επιθέσεις συγκεκριμένων ομάδων και συμφερόντων οι οποίες είναι βασισμένες στο ψέμα, τη συκοφαντία και την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ και οι συνεργάτες προσέφυγαν στην δικαιοσύνη.

«Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν βαρέα μέταλλα, δεν ήμουν εδώ τα τελευταία 300χρόνια, ούτε τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς λειτουργούσε μια άλλη επιχείρηση. Ούτε εδώ ήμουν όταν η πόλη δεν είχε αποχετευτικό σύστημα και όλα κατέληγαν στο λιμάνι. Από την άλλη αν υπάρχει η διάθεση για το τι υπάρχει στο λιμάνι ή να ψάξουμε τι υπάρχει γενικά η ONEX και εγώ θα είμαι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια, ακόμα και συγχρηματοδότησης, προκειμένου να βοηθήσει να βρούμε τι υπάρχει στο περιβάλλοντα χώρο να το αντικαταστήσουμε και να φτιάξουμε ένα καλύτερο πλανήτη για εμάς και τα παιδιά μας»

Ο κος Ξενοκώστας αναρωτήθηκε, στο ποια ήταν η βάση της θεωρίας ότι υπάρχουν βαρέα μέταλλα; Μια μελέτη που πραγματοποίησε μια ΜΚΟ, Βασει της οποία έχουν ξεσηκώσει τους πάντες, ότι Νεώριο μολύνει και ότι άλλο υπάρχει γι αυτή τη ρυπογόνα… επιχείρηση.

Στη συνέχεια παρουσίασε τη ημισέλιδη ‘’μελέτη’’ η οποία μάλιστα όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στοιχεία αυτής, έχει σαν σημείο δειγματοληψίας, συντεταγμένες που οδηγούν στη στεριά και όχι κάποιο σημείο της θαλάσσιας περιοχής στο λιμένα της Ερμούπολης.

«Από αυτό το έγγραφο δεν προκύπτει από πουθενά η απόδειξη ότι δείγμα πάρθηκε από το λιμάνι της Σύρου, δεν λέω ότι αλλά ότι μπορεί να αποδειχτεί. Μιλάει για περιοχή καρνάγιο, δεν λέει πουθενά Νεώριο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε για την προχειρότητα της ανυπόγραφης μελέτης, ενώ τα στοιχεία του μόλυβδου προκύπτουν από τις μπαταρίες μηχανών και αυτοκινήτων»

Για Παρατηρητήριο ποιότητας παρατηρητή, Παρατηρητήριο ποιότητας και εξυγίανσης, Παρατηρητήριο ποιότητας για τον αν θα πληρώσει ο επενδυτής τις υποχρεώσεις του, το Παρατηρητήριο ποιότητας ‘’΄τι γίνεται στο Νεώριο εν μέσω πανδημίας και τα πλοία που έρχονται, το Παρατηρητήριο ποιότητας που έχει να κάνει με το νεώριο και πρέπει να κλείσει το Νεώριο γιατί είναι η μοναδική πηγή προβλημάτων γι αυτούς, Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο λόγο ύπαρξης ενός Φορέα Περιβάλλοντος. «Αλήθεια από πού προκύπτει; έχουν κανένα τεχνολογικό εξοπλισμό; Έχουν κάποιους επιστήμονες και εμπειρία; Αποφάσισαν μια μέρα και αποφάσισαν να αυτόβαφτιστούν και πήγαν στο πρωτοδικείο και πιστέψανε ότι γνωρίζουν για το περιβάλλον;

Μίλησε για μίσος και καταστροφική μανία μόνο προς το Ναυπηγείο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ONEX, δε κινήθηκε εναντίον τους νομικά για τα ερωτήματα που έκαναν, αλλά γιατί παντού φωτογραφίζουν, συκοφαντούν και διασπείρουν ψευδές ειδήσεις ότι το Ναυπηγείο είναι πηγή της Ρύπανσης.

‘’Δεν μπορώ να εξηγήσω πως ένας σύλλογος που είναι νομικό πρόσωπο που έχει ως σκοπό το κυνήγι του εσόδου, αρνείται σε 2500 κατοίκους την εγγραφή.’’

200 ψευδείς καταγγελίες

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα έχουν γίνει πάνω από 200 ψευδείς καταγγελίες, στις αρμόδιες αρχές, Εισαγγελέα, αστυνομία, Λιμενικό, ζητώντας την παραδειγματική μας τιμωρία. Μίλησε για φασιστική αντίληψη, που πηγαίνουν πολλά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στη λογική της Κουκούλας… στη οποία μπορούν να λένε ότι θέλουν και στη συνέχεια επιδιώκουν την ασυλία και το ακαταδίωκτο.

Δέσμευση για το ποσό που θα εκδικάσει η δικαιοσύνη ότι θα προστεθεί στο πλούσιο κοινωνικό έργο που έχει κάνει ο όμιλος της ONEX στο νησί της Σύρου.

Ο κ. Ξενοκώστας αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική εξυγίανση που πραγματοποιείται στο Νεώριο και το οποίο αποκρύπτεται από το «Παρατηρητήριο» εντέχνως.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου δεκάδες χιλιάδες τόνοι αμμοβολής, που είχαν συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια από την προηγούμενη διοίκηση του Νεωρίου, ότι συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων με σημαντικές παρεμβάσεις και κυρίως ότι παγιώνεται η λειτουργίας της υδροβολής, η οποία έχει σχεδόν αντικαταστήσει την αμμοβολή.

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα αποκατάστασης. Παραγγέλνουμε το αρτιότερο και πιο σύγχρονο μηχάνημα που θα μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα μπορεί να καταλογίζει αυτόματα από πού προέρχεται αυτή και θα είναι άμεσα στη διάθεση, όχι του Νεωρίου, αλλά της Περιφέρειας και των αρμοδίων. Είμαστε τέλειοι; Δεν είμαστε τέλειοι. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε ένα ναυπηγείο ανοιχτό στην κοινωνία. Ποτέ άλλοτε ένας Πρόεδρος του ναυπηγείου δεν έπινε καφέ με τους εργαζόμενούς του. Ποτέ άλλοτε το ναυπηγείο δεν ήταν ανοιχτό σε όλους όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια και να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του. Μόνο οι συγκεκριμένοι 15-20 δεν έχουν έρθει μέσα, αλλά έχουν άποψη για αυτά που συμβαίνουν στο Νεώριο.

Όταν κάποιοι έχουν αποφασίσει να αλλάξουν προς το καλό τον τρόπο λειτουργίας μίας βιομηχανίας, όταν κάποιοι έχουν αποφασίσει να υπογράψουν ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας με την κοινωνία με την οποία δραστηριοποιούνται, αυτοί οι 15-20 οι οποίοι προσπαθούν να βρουν το πρόβλημα, είναι οι ίδιοι το πρόβλημα και αυτό μπορεί να το λύσει μόνο η Δικαιοσύνη».

Ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Onex, κ. Πάνου Ξενοκώστα στα ΜΜΕ της Σύρου.

Πηγή: cyclades24.gr