Παρβοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς – Τα συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές ύστερα από τον θάνατο ενός κοριτσιού μόλις τρεισήμισι ετών, που προσεβλήθη από παρβοϊό σε παιδικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε από μυοκαρδίτιδα.

Ένα ακόμη μικρό παιδί στο νοσοκομείο και εννέα με πιο ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Συναγερμός

Στον ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμός έπειτα από τη διαπίστωση της ραγδαίας εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού που χτυπάει την καρδιά και ο παιδικός σταθμός έκλεισε για δύο εβδομάδες.

«Στο ένα (παιδί) που κλινικά ήταν εξαιρετικά, δε φαινόταν να έχει τίποτα, βρέθηκε πολύ αυξημένη (τροπονίνη), με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με περικαρδίτιδα για δύο εβδομάδες στο Ιπποκράτειο και μετά διακομίστηκε στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα», είπε η διευθύντρια του παιδικού σταθμού.

Το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο.

«Στην αρχή πολλές μαμάδες το παρεξήγησαν, ότι είναι αλλεργία, γιατί είναι ένα απλό κοκκίνισμα στα μάγουλα, δεν έχει τίποτα άλλο το παιδί», συμπληρώνει.

Τα πιο κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η εμφάνιση εξανθημάτων και ο πόνος στις αρθρώσεις.

«Αν ο γονιός παρατηρήσει ότι το παιδί του δεν είναι καλά, είναι νωθρό, έχει πρήξιμο στις αρθρώσεις, έχει προβλήματα κινητικότητας, δυσκολία στην αναπνοή και γενικά είναι αρκετά επηρεασμένη η κλινική του κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσουν άμεσα με το γιατρό τους», λένε οι παιδίατροι.

Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα κίνδυνου στους γονείς και ιδιαιτέρα εκείνους με παιδιά σε νηπιακή ηλικία καθώς είναι πιο εύκολη η εξάπλωση.

«Συνήθως οι ενήλικες την περνάνε όπως είναι μια γριπώδης συνδρομή, βεβαίως αυτό που θα πρέπει να προσέχουν είναι σε περίπτωση που υπάρχει υποκείμενο νόσημα».

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής και δεν υπάρχει εμβόλιο. Εντοπίζεται μέσω εξέτασης της τροπονίνης.