Πιο σκληρό lockdown: Ανακοινώσεις για μετακινήσεις, click away, κομμωτήρια

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως προκύπτουν από την κινητικότητα των πολιτών στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπής των Επιστημόνων για να υποβάλλει την εισήγηση της. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναζήτησε τη… «χρυσή τομή». Άρση μεν του αυστηρού lockdown μεν, σε ένα όμως τομέα!

Τα στοιχεία δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν και άνοιγμα των σχολείων και άνοιγμα της αγοράς.

Σχολεία vs αγορά

Νικητής στη «μάχη» αυτή ανακηρύσσονται τα σχολεία.

Δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα χτυπήσουν ξανά το κουδούνι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Αντίθετα η αγορά θα περιμένει τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα, υπό τον φόβο να ξεσπάσει 3ο κύμα της πανδημίας.

‘Ετσι σήμερα οι Λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προτείνουν στην κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, να μετατεθεί από τις 11 στις 18 Ιανουαρίου.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηρότητες που λειτούργησαν την περίοδο των γιορτών (κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, τα ΚΤΕΟ κ.α.).

Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα από το Νίκο Χαρδαλιά.

Στις καλένδες το… click in shop

Το click in shop παραμένει… επιθυμία, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των καταναλωτών.

Οι αγορές εντός του καταστήματος περνούν σε 2η φάση και μόνο εφόσον περάσουν με επιτυχία τα «τεστ» οι αγορές με click away.

Οι όροι θα είναι αυστηροί. Οπωσδήποτε θα προηγείται ραντεβού και στο εσωτερικό θα μπορεί να εισέλθει ένα άτομο κάθε φορά, ή και λίγα περισσότερα, ανάλογα και με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Καμπανάκι από τους Λοιμωξιολόγους

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εισηγήσεις των Λοιμωξιολόγων θα βασιστούν στον σημερινό αριθμό των κρουσμάτων, όπως προκύπτουν από την χαλάρωση των μέτρων έως τις 25 Δεκεμβρίου, μέχρι δηλαδή και το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων.

Η εικόνα από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και από τον συνωστισμό στις εκκλησίες τα Θεοφάνεια θα αποτυπωθεί το επόμενο 15νθήμερο.

Λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους, προϊδεάζοντας για αριθμούς κρουσμάτων ανάλογους ή μεγαλύτερους ακόμη και από αυτούς του Νοεμβρίου.