Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμβολιασμένους

πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους εμβολιασμένους, αφού από 7 Φεβρουαρίου παύουν να έχουν ισχύ τα πιστοποιητικά με δύο δόσεις, ενώ επικρατεί μπέρδεμα και με το μονοδοσικό.

Ποια προνόμια θα χάσουν και για ποιο λόγο…

Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση για την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από 7 μήνες, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έχουν περιθώριο έως τις 7/2, καθώς μετά την συγκεκριμένη προθεσμία το πιστοποιητικό λήγει.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, δίνεται μία μικρή παράταση για το διάστημα 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου, καθώς τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας ανέβαλαν τον εμβολιασμό πολλών πολιτών.

Παρόλα αυτά, υπάρχει περιθώριο έως τις 7/2 για τρίτη δόση και αφορά μόνο όσους εμβολιάστηκαν πριν από 7 μήνες.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε το εξής:

«Λόγω ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας, που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από 31 Ιανουαρίου, έως και 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι»

Όπως αναφέρει και το ΦΕΚ:

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση. Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι αυτοί οι 870.000 δικαιούχοι αν δεν κλείσουν ραντεβού και δεν εμβολιαστούν μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα θα υπόκεινται στους παρακάτω περιορισμούς

Αναλυτικά:

πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες:

στα κέντρα διασκέδασης,
στους κλειστούς χώρους εστίασης,
στα θέατρα,
στους κινηματογράφους,
στα μουσεία,
στις εκθέσεις,
στα συνέδρια,
στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,
στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,
στα κομμωτήρια,
στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
στην εκπαίδευση
στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών
στους χώρους λατρείας

Ποιοι θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τη Κοινή υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εμβολιασμένοι θεωρούνται, οι οποίοι και θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού:

«α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021.

Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».