Ποιοι «δείχνουν» τα νέα μέτρα: Το ορόσημο που θα σημάνει «συναγερμό»

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, με τα κρούσματα να καταγράφουν πραγματική έκρηξη σκαρφαλώνοντας χθες τα 23.500, μεταξύ αυτών τα 3.500να είναι επαναλοιμώξεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου καθημερινά θα καταγράφονται 30.000 νέα κρούσματα ενώ ο αριθμός των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία θα κρίνει εάν θα επανέλθει η εφαρμογή κάποιων μέτρων ατομικής υγιεινής.

Ολοταχώς για την κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος, οδεύουμε, αφού χρειάστηκε μόλις ένα 24ωρο για να υπερδιπλασιαστούν οι λοιμώξεις και να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ήταν 23.748, εκ των οποίων τα 3664 αφορούν σε επαναλοιμώξεις. Τα σύνολο των ασθενών που κατέληξαν ήταν 16, ενώ 95 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 1640 στη Θεσσαλονίκη και 1770 στην Κρήτη . Εώς και 30.000 μολύνσεις έως τα μέσα Ιουλίου δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων .

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μάλιστα προεξοφλεί νέα έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παρουσιάζει άνοδο κατά 66% στην Αττική και 100% στη
Θεσσαλονίκη.

Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον που ευθύνονται για το 6ο κατά σειρά πανδημικό κύμα δίνουν και μεγάλο αριθμό επαναμολύνσεων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι πολίτες άνω των 60 πρέπει να προγραμματίσουν την 4η δόση κυρίως αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και να φορούν τη μάσκα τους όπου υπάρχει πολυκοσμία.

Ποιοι «δείχνουν» τα νέα μέτρα: Το ορόσημο που θα σημάνει «συναγερμό»

Οι διασωληνωμένοι θα δείξουν αν και πότε η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Αυτό επισήμανε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος συμπλήρωσε πως αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων μέχρι τις 10 Ιουλίου

Την επαναφορά μέτρων κατά του κορονοϊού σε περίπτωση που οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300 προανήγγειλε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο. «Θα δούμε αύξηση και στις διασωληνώσεις, αλλά θεωρούμε ότι θα είναι διαχειρίσιμη», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε διαγνώσεις που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000 και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που είναι πολύ πιο μεταδοτικές στο πλαίσιο της ανοσίας που έχουμε.
2. Στον υψηλό αριθμό τεστ που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε σαν χώρα. «Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη και για αυτό το λόγο έχουμε και τη μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα αυτή τη στιγμή», σημείωσε