Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαφώνησε με τον Όλαφ Σολτς, επειδή ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε τον ρωσικό λαό.
«Δεν ήταν ο ρωσικός λαός που πήρε τη μοιραία απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος είναι ο πόλεμος του Πούτιν», δήλωσε ο Σολτς χθες το βράδυ σε μια πολιτική εκδήλωση.
Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, ο οποίος έγραψε στην εφαρμογή Messenger Telegram ότι η πλειοψηφία του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τον πόλεμο, η διάκριση αυτή που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη, είναι λάθος.
Ο Ποντολιάκ είναι υπεύθυνος για δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής από το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας και επίσης εκδίδει ενημερώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Σήμερα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε τους πολίτες ενάντια στην εχθρότητα προς τους Ρώσους.
Ο αρχηγός του κράτους επανέλαβε τον ισχυρισμό του Σολτς ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ευθύνη του πολιτικού κατεστημένου της Μόσχας και όχι του ρωσικού λαού – αν και ο Σταϊνμάγερ αναφερόταν σε Ρώσους ομογενείς που ζουν στη Γερμανία.
Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους απορρίπτουν τον πόλεμο, είπε.
Ο Γερμανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τους εθελοντές που συνδράμουν να βοηθήσουν σ’ αυτό που ενδέχεται να γίνει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θέλουμε αυτό να είναι κάτι περισσότερο από μια βραχύβια κουλτούρα υποδοχής», είπε ο Σταϊνμάιερ, χρησιμοποιώντας έναν όρο που θυμίζει την απάντηση της Γερμανίας στην προσφυγική κρίση του 2015.
Λίγο λιγότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Γερμανία διαφεύγοντας από την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο.
Η κριτική του Ποντολιάκ στον Σολτς ήρθε μια ημέρα αφότου ο Ζελένσκι απευθύνθηκε προσωπικά στον Γερμανό καγκελάριο, καλώντας το Βερολίνο να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς αποκρούει μια πλήρους κλίμακας ρωσική επίθεση και αυξάνονται οι απώλειες αμάχων στη χώρα.
«Δώστε στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει κερδίσει η Γερμανία», προέτρεψε ο Ζελένσκι σε μια βιντεοδιάσκεψη προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας.
Ο Σολτς αργότερα ευχαρίστησε τον Ζελένσκι για τον «εντυπωσιακό λόγο» του, αλλά επανέλαβε την άρνηση του ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του Σολτς δέχθηκε πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλο το πολιτικό φάσμα επειδή μπλόκαρε μια πρόταση που αφορούσε στη διεξαγωγή μιας ειδικής συνεδρίασης με θέμα την Ουκρανία μετά την ομιλία του Ζελένσκι.
Αντίθετα, η Μπούντεσταγκ επέστρεψε στις τακτικές εργασίες της, με την αντιπρόεδρο του νομοθετικού σώματος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, να συνεχίσει αμέσως, μετά την παθιασμένη ομιλία του Ζελένσκι, αμήχανα ,την συνεδρίαση της βουλής με ευχές γενεθλίων σε δυο βουλευτές, προκαλώντας την αντίδραση κάποιων επικριτών της που την διέκοψαν.
Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία καταψήφισε την πρόταση των συντηρητικών αντιπάλων της για συζήτηση, αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).
Τα ηγετικά μέλη των Πρασίνων και του FDP εξέφρασαν τη λύπη τους για τον χειρισμό των γεγονότων στην Μπούντεσταγκ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ