Reuters/Valentyn Ogirenko

Πόλεμος-Ουκρανία: «Ο Πούτιν δεν εκτίμησε καλά την κατάσταση-Πέτυχε αντίθετα αποτελέσματα»

«Ο Πούτιν δεν εκτίμησε καλά την κατάσταση στην Ουκρανία», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Al Jazeera, αναφορικά με τις εξελίξεις στον πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ξεκίνησε μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει στη χώρα ως «απελευθερωτική» δύναμη, έχει στοχοποιήσει ανελέητα τους Ουκρανούς αμάχους, υποστηρίζει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Έχει βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κτίρια σε όλη τη χώρα και έχει παραβιάσει τις συμφωνίες που έχουν διαπραγματευτεί για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για εκκένωση. Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής».

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει επίσης φτάσει στο σημείο να επιτεθεί σε ουκρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ και στο Ενερχοντάρ, τη στιγμή που το Κρεμλίνο προσπαθεί να τα δικαιολογήσει με κυνική προπαγάνδα. «Η γενική του αφήγηση τα τελευταία χρόνια ήταν ότι οι Ουκρανοί δεν είναι έθνος. Οτι η ουκρανική ταυτότητα επινοήθηκε από “Ναζί” και ως εκ τούτου η Ρωσία πρέπει να “απεναζοποιήσει” τη χώρα», γράφει το Al Jazeera.

Σε αντίθεση με όσα λέει ο Ρώσος πρόεδρος, τα οποία επαναλαμβάνουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το ρεπορτάζ του Al Jazeera σημειώνει ότι οι Ουκρανοί έχουν ισχυρή εθνική ταυτότητα και γνωρίζουν ποιοι είναι ως λαός, ενώ υπενθυμίζει ότι στην Ουκρανία, διάφορες αρχαίες πολιτείες έχουν αφήσει το στίγμα τους, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών αποικιών. Το Κίεβο, η πρωτεύουσα της χώρας, ήταν το κέντρο ενός ισχυρού μεσαιωνικού κράτους, που συνέδεε τα ανατολικά σλαβικά εδάφη με τους Βαράγγους του βορρά και τον βυζαντινό νότο.

Η ξεχωριστή αυτή ιστορία, όπως αναφέρει το Al Jazeera, έχει δημιουργήσει επίσης μια μοναδική ουκρανική πολιτική κουλτούρα που είναι αντιτυραννική στη φύση της. Αυτή η πλουραλιστική πολιτική ταυτότητα εξηγεί γιατί σήμερα η Ουκρανία δεν κυβερνάται από ένα άτομο και γιατί οι Ουκρανοί εξεγέρθηκαν όποτε υπήρξαν προσπάθειες να εγκαθιδρύσουν αυταρχική εξουσία. Ο εγχώριος αυταρχισμός στην Ουκρανία είναι δύσκολο να επιτευχθεί και ήταν πάντα εισαγόμενος, τονίζεται!

Η αφήγηση του Πούτιν για τις εσωτερικές διαιρέσεις εντός της ουκρανικής κοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα

«Αυτό εξηγεί εν μέρει τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Το Κίεβο και η Μόσχα διαφέρουν ουσιαστικά ως προς την πολιτική κουλτούρα και τα πολιτικά δικαιώματα. Οι Ουκρανοί θέλουν να ζήσουν σε μια δημοκρατία με εγγυημένα δικαιώματα και ελευθερίες και αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως ένα μέρος όπου αυτές οι αξίες παραμελούνται και η εξουσία ενός τυράννου γίνεται σεβαστή. Η Ρωσία, με τις αυταρχικές της παραδόσεις, βλέπει το ουκρανικό πολιτικό μοντέλο που επιδιώκει την ελευθερία ως επικίνδυνο. Γι’ αυτό είναι ύποπτο για οποιαδήποτε πολιτική αναγέννηση της Ουκρανίας, την οποία ο Πούτιν έχει αποκαλέσει “έγχρωμες επαναστάσεις” και έχει μετατρέψει σε εγχώριο σκιάχτρο», επισημαίνεται.

Σε άλλο σημείο, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η αφήγηση που διατυπώθηκε από τους προπαγανδιστές του Πούτιν για τις εσωτερικές διαιρέσεις εντός της ουκρανικής κοινωνίας επίσης δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Ένα από αυτά τα ελαττώματα φέρεται να συνδέεται με γλωσσικές διαφορές, με τον Πούτιν να υποδηλώνει ότι οι ουκρανοί και οι ρωσόφωνοι βρίσκονται σε σύγκρουση και ότι οι τελευταίοι είναι αναγκαστικά φιλορωσικοί.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι το 2014, άνθρωποι πήραν όπλα στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν για τη «γλώσσα τους», προσπαθώντας να συσκοτίσουν αυτό που ήταν ξεκάθαρα μια ρωσική εισβολή στη χώρα. Έχει επισημάνει τους γλωσσικούς νόμους που ψηφίστηκαν από το ουκρανικό κοινοβούλιο ως απόδειξη έντονων διαιρέσεων στην ουκρανική κοινωνία και μέρος της «αναγκαστικής αφομοίωσης» των Ρώσων στη χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Al Jazeera, η ουκρανική γλωσσική ταυτότητα δεν είναι γραμμική. Η γλώσσα δεν χωρίζει τους ανθρώπους σε ομάδες και η γλωσσική ταυτότητα, είναι πολύ πιο ρευστή από ό,τι υποθέτουν πολλοί ξένοι. Επιπλέον, η γλώσσα δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική ταυτότητα. Μπορεί κανείς επίσης εύκολα να βρει έναν ρωσόφωνο δημοσιογράφο ή blogger που θα τονίσει την ιδιαιτερότητα της ουκρανικής ταυτότητας και θα συζητούσε πώς να την προστατέψει από τη ρωσική προπαγάνδα. Μπορεί κανείς εύκολα να βρει έναν Ρωσόφωνο Ουκρανό που υπερασπίστηκε τη χώρα ενάντια στη ρωσική εισβολή το 2014 και το κάνει και τώρα, το 2022.

Ψευδείς αφηγήσεις, ενισχύεται το ουκρανικό έθνος

Όσο και αν το Κρεμλίνο προσπαθεί να διχάσει τους Ουκρανούς μέσω ψευδών ιστορικών αφηγήσεων, της διαστρέβλωσης των γεγονότων και της ξεκάθαρης εισβολής και αρπαγών, όλη η επιθετική συμπεριφορά του φέρνει κοντά το ουκρανικό έθνος και ενισχύει την ουκρανική ταυτότητα.

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί στρέφουν το βλέμμα τους προς τη Δύση και πείθονται ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για τη χώρα. Πριν από τον πόλεμο, η υποστήριξη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε στο 68% και στο ΝΑΤΟ στο 54% και εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εισβολή, στο 86% για την ένταξη στην ΕΕ και στο 76% τοις εκατό για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση, το 80% των Ουκρανών πολιτών δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους από μια ρωσική εισβολή παίρνοντας τα όπλα.

Αυτό σημαίνει, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι επιτιθέμενη στην Ουκρανία το 2014 και εισβάλλοντας ξανά σε αυτήν το 2022, η Ρωσία πέτυχε το αντίθετο από αυτό που θέλει. Όχι μόνο αποτυγχάνει να επαναφέρει την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της, αλλά επίσης δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση και εδραιώνει περαιτέρω την ουκρανική εθνική ταυτότητα. «Με τις ενέργειές της, η Μόσχα δημιουργεί μια κολασμένη εικόνα του εαυτού της στα μάτια των Ουκρανών και ενισχύει την πεποίθησή τους ότι το μέλλον τους δεν πρέπει να συνδέεται με αυτό το φρικτό αυταρχικό κράτος», καταλήγει το Al Jazeera.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025