Palestinians search for survivors after an Israeli airstrike on buildings in the refugee camp of Jabalia in the Gaza Strip on October 9, 2023. Israel relentlessly pounded the Gaza Strip early Monday as fighting raged with Hamas around the Gaza Strip and the death toll from the war against the Palestinian militants surged above 1,100. (Photo by Mohammed ABED / AFP)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Διακόπτεται η υδροδότηση της Γάζας μετά τη διαταγή για πλήρη αποκλεισμό – Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις

Κλιμακώνει τα μέτρα κατά Λωρίδας της Γάζας το Ισραήλ στο πλαίσιο των αντεπίθεσης μετά την γενικευμένη επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ότι θα επέλθει πλήρης αποκλεισμός με απαγόρευση της εισαγωγής τροφίμων και καυσίμων, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινα κτήνη». «Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του.

Νωρίτερα ήχησαν σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ ακολουθούμενες από αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη. Οι σειρήνες είχαν ηχήσει ξάνα στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι στρατεύματα κατόρθωσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε 29 περιοχές του Νοτίου Ισραήλ, οι οποίες είχαν καταληφθεί νωρίτερα από Παλαιστίνιους μαχητές. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις σε 800 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών και κατοικιών ηγετών της Χαμάς», όπως αναφέρουν. Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Στο μεταξύ η Χαμάς ανακοίνωσε πως κρατά 130 Ισραλινούς στη Γάζα και πως πέντε έχουν σκοτωθεί από τις πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών.

Την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνονται τα θύματα από την αιματηρή σύγκρουση που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κοστίσει τη ζωή σε 700 περίπου Ισραηλινούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.100. Από τα αντίποινα των Ισραηλινών, οι αρχές της Γάζας έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα 413 νεκρούς και 1.990 τραυματίες, πληροφορώντας επίσης και για 7 νεκρούς στη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά.