Πόσο θα πληρώνουμε για έναν καφέ – Πόσο και για ποια αγαθά έρχονται αυξήσεις

Η εκρηξη των διεθνών τιμών σε ενέργεια και μία σειρά προιοντων και πρώτων υλών προκαλεί πονοκέφαλο και στην Ελλάδα. Και η ανοδος των τιμών είναι ήδη εδώ.

Αυξήσεις καταγράφονται ήδη σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο , κρέατα και νωπά λαχανικά, ενώ ανατιμήσεις αναμένονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλα βασικά προιόντα όπως τα σιτηρά και ο καφές.

Με τα ενεργειακά προϊόντα και τις πρώτες ύλες να αυξάνοντες σε δυσανάλογα για  την αγορά ποσοστά , έρχεται το φθινόπωρο για καταναλωτές κει επιχειρήσεις.

Ήδη σε σχέση με το 2020 οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, κρέατα και νωπά λαχανικά έχουν εκτοξευθεί από τον Ιούλιο …

Πόσο θα πληρώνουμε για έναν καφέ

Διεθνώς η τιμή του καφέ έχει αυξηθεί από αρχές του χρόνου κατά 50% καθώς υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ αλλά και λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία. Για σερβιριζόμενο καφέ των 5 ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Το ψωμί… ψωμάκι

Ακριβότερο θα πωλείται και το ψωμί καθώς από τις αρχές του χρόνου ανατιμήθηκαν όλες οι πρώτες ύλες -όπως το αλεύρι.

Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για επικείμενη αύξηση της τιμής μεταξύ 10-15% που όμως μπορεί θα συμπαρασύρει και άλλα αρτοσκευάσματα με το μισόκιλο να φθάνει ακόμη 1 ευρώ.

Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών όπως και των ζωοτροφών αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις και στο γάλα κατά 20% που θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η φέτα και το γιαούρτι.