Πρόταση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις.»
Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να δοθούν πέντε πλασματικά συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν δεύτερο παιδί και επτά χρόνια στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι έχει ήδη παρουσιάσει την πρότασή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος, όπου και εξετάζεται. Εξήγησε ότι, λόγω των κοινωνικοοινομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα, τα νέα ζευγάρια αποφεύγουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Υπογράμμισε δε, ότι το κόστος της πρότασής του θα βαρύνει τη χώρα μετά από 25-30 χρόνια, οπότε δεν έχει βραχυχρόνιο κόστος, ενώ η δημογραφική γήρανση του Ελληνικού Λαού έχει διαστάσεις εθνικού προβλήματος, σε μια στιγμή που είναι ήδη ανοικτά άλλα εθνικά ζητήματα της χώρας.
«Αδικεί τον καθένα μας η λογική της εύκολης πλειοδοσίας όταν αναφέρεται σ’ ένα τέτοιο κρίσιμο για το μέλλον του τόπου ζήτημα. Για το λόγο αυτό επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρόταση που θα ήθελα να συζητήσουμε εκτενώς σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση το άρθρο 41Α του Κανονισμού», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε: «Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η θέσπιση και ψήφιση διάταξης από τη Βουλή που θα προβλέπει:
α. Το κράτος να αναλαμβάνει το κόστος για την παραχώρηση πέντε πλασματικών συντάξιμων χρόνων στις μητέρες που θα αποκτήσουν δεύτερο παιδί.
β. Το κράτος να αναλαμβάνει ωσαύτως το κόστος επτά πλασματικών συντάξιμων χρόνων για τις μητέρες που θα αποκτήσουν τρίτο παιδί.
γ. Το κράτος να μεριμνά και να εξασφαλίζει και για τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, θέσεις των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα απαιτήσει οικονομικό κόστος μετά από 20-25 τουλάχιστον χρόνια. Συνεπώς, σήμερα το ελληνικό κράτος χωρίς να επιβαρυνθεί βραχυπρόθεσμα οικονομικά κόστη, θα έχει προβεί σε μια πρωτοβουλία που ελπίζω ότι θα κινητροδοτήσει το ενδιαφέρον μιας νέας οικογένειας, ώστε να αποκτήσει δεύτερο ή και τρίτο παιδί».
Επιπλέον ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «διαχρονικό και πάγιο αίτημα των τριτέκνων, είναι η εξίσωσή τους με τους πολύτεκνους. Ζητώ σε επόμενη συνεδρίαση να συζητήσουμε αυτό το εξαιρετικής κοινωνικής σημασίας θέμα.»