Με τρόμο, αγωνία και οδύνη κυλούν οι ώρες για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας καθώς ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει με αεροπορικές επιδρομές κατοικημένες περιοχές, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για μια πιθανή χερσαία εισβολή. Το Τελ Αβίβ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του: η πλήρης πολιορκία της Γάζας – η οποία έχει αφήσει τους Παλαιστίνιους, που μετρούν 6.000 τραυματίες, σε απελπιστική κατάσταση χωρίς τρόφιμα, ρεύμα καύσιμα και φάρμακα – θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι ένοπλοι της Χαμάς απελευθερώσουν τους ομήρους που αιχμαλώτισαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής εισβολής το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για 97 ταυτοποιημένα άτομα, με τις οικογένειες των οποίων έχουν έρθει σε επαφή οι ισραηλινές αρχές, ενώ άλλες αναφορές να κάνουν λόγο για περίπου 150.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία o ισραηλινός στρατός διεμύνησε στον ΟΗΕ ότι όλοι όσοι ζουν βόρεια θα πρέπει να μετακινηθούν στη νότια Γάζα μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι πρόκειται για περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου το μισό πληθυσμό ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας. Η πληγείσα περιοχή περιλαμβάνει την πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας.
Ο συναγερμός δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώρα Γάζας και Ιερουσαλήμ (23:00 ώρα Ελλάδας).
“Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες“, αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.
Οπλα, άρματα μάχης και στατιώτες σε θέσεις κατά μήκος των συνόρων
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση, συγκεντρώνοντας στρατιώτες, βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης στα σύνορα της Γάζας. Από το Σάββατο εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ο ρυθμός των πληγμάτων είναι αδιάλειπτος στη Γάζα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε τα χτυπήματα έως χθες εχει ρίξει 6.000 βόμβες. Η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι: κάθε 30 δευτερόλεπτα, το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Κοιτούν προς τα δυτικά. Στο βάθος, ανάμεσα στην αντάρα και τη σκόνη που σηκώνουν τα άρματα τελευταίας γενιάς Merkava, διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται στον ουρανό, από τις συνοικίες της Γάζας. Ο στρατός έχει τοποθετήσει παντού φράγματα για να περιορίσει τον κίνδυνο διείσδυσης ένοπλων Παλαιστινίων και έφεδροι έχουν αναπτυχθεί περιμένοντας εντολές. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ είναι προετοισμένοι να παραμείνουν εκεί ακόμα και μήνες αν χρειαστεί. Μόνος στόχος, ο αφοπλισμός της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μαζί με τις παραδόσεις φορτίων αμερικανικών όπλων, έδωσε ένα ισχυρό πράσινο φως στο Ισραήλ να προχωρήσει σε αντίποινα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων και στρατιωτών, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις από τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής για περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει σταματήσει τη ροή ειδών πρώτης ανάγκης και ηλεκτρικής ενέργειας στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας και εμπόδισε την είσοδο προμηθειών από την Αίγυπτο.
Η ανηλεής επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο κόστισε τις ζωές σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 247 στρατιώτες – ένας απολογισμός που δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που ακολούθησαν σκότωσαν περισσότερους από 1.530 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με τις αρχές και των δύο πλευρών. Το Ισραήλ κάνει λόγο για περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς που έπεσαν νεκροί επι ισραηλινών εδαφών και ότι εκατοντάδες από τους νεκρούς στη Γάζα είναι μέλη της Χαμάς. Χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και στις δύο πλευρές.
Μια χερσαία επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα όμως θα επιφέρει πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές καθώς αναμένονται βίαιες μάχες από σπίτι σε σπίτι.
Ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας οδήγησε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια. Όμως η επιλογή της διαφυγής δεν υπάρχει.
Ένα αεροπορικό το απόγευμα της Πέμπτης στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια κατέστρεψε ένα κτίριο κατοικιών καταπλακώνοντας τις οικογένειες που είχαν καταφύγει εκει. Σκοτωθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας. Τουλάχιστον 23 από τους νεκρούς ήταν κάτω των 18 ετών, μεταξύ των οποίων ένα παιδί ενός μηνός.
Το σπίτι που ανήκε στην οικογένεια αλ-Σιχάμπ ήταν γεμάτο με συγγενείς που είχαν διαφύγει από τους βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές. Γείτονες δήλωσαν ότι ένα δεύτερο σπίτι χτυπήθηκε την ίδια στιγμή, αλλά ο απολογισμός δεν έγινε αμέσως γνωστός.
“Δεν μπορούμε να φύγουμε γιατί όπου κι αν πας, βομβαρδίζεσαι”, δήλωσε περίοικος. “Χρειάζεται ένα θαύμα για να επιβιώσεις εδώ”.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους είχε φτάσει τους 340.000 ανθρώπους – περίπου το 15% του πληθυσμού της Γάζας. Οι περισσότεροι κατέφυγαν σε σχολεία που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άλλοι έμειναν με συγγενείς ή ακόμη και με αγνώστους. Όπως η Αλαα Γιουνις που μένει σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών μετά το χτύπημα στο σπίτι της, όπου σκοτώθηκαν οκτώ μέλη της οικογένειάς της.
Οι οικογένειες περιορίζονται πλέον σε ένα γεύμα την ημέρα, δήλωσε ο Ράμι Σουάιλεμ, ένας 34χρονος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο αλ-Αζχάρ, ο οποίος φιλοξενεί 32 συγγενείς στο σπίτι του. Το νερό σταμάτησε στο κτίριο πριν από δύο ημέρες και μοιράζονται με δελτίο ό,τι έχει απομείνει σε μια δεξαμενή στην ταράτσα.
Τα περισσότερα αρτοποιεία σταμάτησαν να παράγουν ψωμί λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.
“Ακόμα και αν υπάρχει φαγητό σε ορισμένες περιοχές, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό λόγω των βομβαρδισμών”, λένε οι κάτοικοι.
Την Τετάρτη, ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροδότησης της Γάζας ξέμεινε από καύσιμα και έκλεισε, αφήνοντας μόνο φώτα που ηλεκτροδοτούνται από διάσπαρτες ιδιωτικές γεννήτριες.
Τα νοσοκομεία, που έχουν κατακλυστεί από μια συνεχή ροή τραυματιών και έχουν ξεμείνει από προμήθειες, έχουν καύσιμα μόνο για λίγες ημέρες προτού διακοπεί εντελώς η ηλεκτροδότησή τους, λένε αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων.
“Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία”, δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων, τα μηχανήματα νεφρικής αιμοκάθαρσης, ο εξοπλισμός ακτίνων Χ και πολλά άλλα, εξαρτώνται από το ρεύμα, είπε.
Τα πληρώματα ασθενοφόρων που μετέφεραν πτώματα στο νεκροτομείο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του Shifa, δεν βρίσκουν πια καθόλου χώρο. Δεκάδες σάκοι γεμάτοι πτώματα μένουν παρατεταγμένοι στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεκατέσσερις υγειονομικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές από τα χτυπήματα, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη.
Με το Ισραήλ να έχει αποκλείσει την περιοχή, η μόνη διέξοδος είναι μέσω του περάσματος με την Αίγυπτο στη Ράφα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του. Η Αίγυπτος προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν τη διέλευση βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα.
Το Ισραήλ εφαρμόζει μια νέα τακτική ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές πλέον και όχι μόνο μεμονωμένα κτίρια. Στρατιωτικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι οι αποφάσεις στόχευσης βασίστηκαν σε πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς και ότι οι άμαχοι έχουν προειδοποιηθεί. Ο στρατός δήλωσε ότι τα πλήγματα έπληξαν τις επίλεκτες δυνάμεις Nukhba της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διοίκησης που χρησιμοποιήθηκαν από τους μαχητές στην επίθεση του Σαββάτου, και το σπίτι ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να “συντρίψει” τη Χαμάς μετά την έφοδο των μαχητών στο νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο και τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων, ακόμα και παιδιών μέσα στα σπίτια τους και νέων ανθρώπων σε ένα μουσικό φεστιβάλ. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι θηριωδίες της Χαμάς περιλάμβαναν αποκεφαλισμούς στρατιωτών και βιασμούς γυναικών.
Η Χαμάς από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια για την απελευθέρωση των 150 αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα, όσο η επιχείρηση του Ισραήλ συνεχίζεται.
Την ίδια ώρα στο Ισραήλ η οργή βράζει για τις αποτυχίες του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών και στρέφεται κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία επί μήνες προωθούσε μια αμφιλεγόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση που δίχασε τη χώρα και επηρέασε τον στρατό.
Ο υπουργός διπλωματίας του Ισραήλ παραιτήθηκε, δημιουργώντας το πρώτο ρήγμα στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την επίθεση.
Σημειώνεται πως τέσσερις προηγούμενες συγκρούσεις με τη Χαμάς έληξαν με την οργάνωση να εξακολουθεί να ελέγχει σταθερά το έδαφος που κυβερνά από το 2007.
Το Ισραήλ αυτή τη φορά κινητοποίησε 360.000 εφέδρους, συγκέντρωσε δυνάμεις κοντά στη Γάζα και εκκένωσε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους από τις κοντινές κοινότητες. Την Πέμπτη ορκίστηκε νέο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ένας παλιός πολιτικός της αντιπολίτευσης, για να διευθύνει τη μάχη.
Ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Saleh Al-Arouri, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε ισραηλινή εισβολή στη Γάζα “θα μετατραπεί σε καταστροφή για τον στρατό της”, λέγοντας ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να απαντήσει.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη για τα αντίποινα του Ισραήλ.
“Μπορεί να είστε αρκετά ισχυροί από μόνοι σας για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, αλλά όσο υπάρχει η Αμερική, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε”, δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ. Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, η εξουσία του οποίου περιορίζεται σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Ισραήλ σημερα Παρασκευή.