Σε θέση μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση για αδιαφάνεια κι αντιδημοκρατικές πρακτικές

Ποιος είπε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων αφαιρεί την ένταση από την πολιτική αντιπαράθεση; Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δείχνει πως βρίσκεται σε θέση μάχης καθώς όχι μόνο για την Folli Follie έχει περάσει στην αντεπίθεση ζητώντας απαντήσεις για τις σχέσεις των ιδιοκτητών της με την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά συγχρόνως ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε προς τον Πρόεδρο της Βουλής αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Κι αυτό την ώρα που όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, το Bloomberg το οποίο δεν είχε την τύχη να συμμετέχει στη λίστα Πέτσα, κατατάσσει την Ελλάδα στις χειρότερες χώρεςς για να ζεις εν μέσω πανδημίας.

Το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικεντρώνεται στο ότι η κυβέρνηση για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών όλο και πιο έντονα επικαλείται την υγειονομική κρίση και την αξιοποιεί ως ευκαιρία για αδιαφανείς πρακτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται αναλυτικότερα στην νομοθέτηση με σωρεία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα από νομοσχέδια και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής διευκολύνοντας ευνοικά στην κυβέρνηση συμφέροντα και επιτρέποντας τη διασπάθιση και σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Επίσης, επικαλείται την διεύρυνση του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων και των παρεκκλίσεων από τις υποχρεώσεις διαφάνειας των δημόσιων συμβάσεων και τονίζει πως η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτυσης προς την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για προτεραιοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην πρότασή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως η κυβέρνηση έχει αναστείλει de facto τη λειτουργία του θεμελίου κάθε ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας, δηλαδή την ελευθερία έκφρασης και κριτικής, κι αυτό χρηματοδοτώντας αδιαφανώς τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα ή ζητώντας τη λογοκρισία ή καρατόμηση δημοσιογράφων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα των διπλών συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων, λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια να αποτελέσει αντικείμενο λαθροχειριών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις περιπτωσιολογικές και αποσπασματικές επιλογές της. Όταν το ζήτημα βγήκε στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φίμωσε όσους προσπάθησαν να την ελέγξουν. Όπως παρατηρεί ενδεικτικά η κυβέρνηση αρνήθηκε να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στη δημοσιότητας αλλά και να συναινέσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση των αρμοδίων υπουργών και του προέδρου του ΕΟΔΥ και της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ως αποκορύφωση της αντιθεσμικής δράσης της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει τη σύμβαση που φέρεται να έχει συνάψει με την εταιρία Pallantir με τον πρωθυπουργό να αδυνατεί να εξηγήσει γιατί μία σύμβαση που βοηθά την κυβέρνηση μέσα στη πανδημία δεν δημοσιοποιείται. Ένα ακόμη σημείο που τονίζει σχετίζεται με την λειτουργία της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής όπου όπως αναφέρει παρουσιάζεται το φαινόμενο απουσίας πλήρους τεκμηρίωσης κι αναλυτικής κοστολόγησης για προτεινόμενες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.