Σεισμός – Κρήτη: Οδηγίες Λέκκα στους κατοίκους – Σε δύο κατηγορίες διαχωρίζονται τα κτίρια

Οδηγίες στους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, το πρωί της Δευτέρας.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών
  • και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεότερα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεότερα, μετά το 1985, αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι της Π.Ε. Ηρακλείου έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, πριν από λίγη ώρα, με την προτροπή να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν την οποιανδήποτε ζημιά από το σεισμό και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επίσης τους ζητείται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης ελήφθη η απόφαση για αυξημένες περιπολίες στην περιοχή ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις λεηλασιών σε σπίτια που δεν θα κατοικηθούν από το απόγευμα και καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτή την ώρα στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου έχουν στηθεί τέντες όπου φιλοξενούνται άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία μεταφέρθηκαν στο σημείο από τους εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Τέλος σε λίγη ώρα αναμένονται δηλώσεις από τον κ. Στυλιανίδη ο οποίος ολοκληρώνει την επίσκεψη του σε χωριά της περιοχής και θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο το οποίο έχει στηθεί στο κτίριο του Δήμου Αρκαλοχωρίου