Στ. Καλαφάτης: Τροφοδότης του κορονοϊού, ο εφησυχασμός.

«Αν χάσουμε τη μάχη στην υγεία θα πληγεί αβάσταχτα η οικονομία. Αντίθετα, βάζοντας πρώτα την υγεία -όπως ήδη έχει γίνει- θα έχουμε ταχύτερα, πολύ καλύτερα αποτελέσματα και στην οικονομία», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στην Άννα Καραβοκύρη.

Και εξηγεί: «Ο πιο μεγάλος τροφοδότης του κορονοϊού, στο τελευταίο διάστημα υπήρξε ο εφησυχασμός. Απομακρύνθηκαν από τα μάτια μας οι φρικτές εικόνες που βλέπαμε σε γειτονικές χώρες με τους γιατρούς να επιλέγουν ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει, με τους ανθρώπους που πέθαιναν μόνοι στην απομόνωση και τα καμιόνια να κουβαλούν σορούς. Πήραμε αέρα από τα αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση και χαλαρώσαμε. Αυτό δεν πάει άλλο. Και μη νομίζουμε πως ο κίνδυνος αφορά τους άλλους. Μας αφορά όλους. Για αυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σήμερα, όχι αύριο».

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και το ενδεχόμενο για ένα «θερμό επεισόδιο», ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. επισημαίνει «Η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, παραμένει αμετροεπής και απρόβλεπτη. Το μόνο, επομένως, που αποκλείεται είναι το «αποκλείεται». Είδαμε, άλλωστε, όλοι τι έγινε λίγες ώρες μετά το σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες και την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αντί οποιασδήποτε άλλης κίνησης, είχαμε την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και ταυτόχρονα, ακούσαμε κραυγές για περισσότερα ερευνητικά σκάφη στην Αν. Μεσόγειο. Ήταν κι αυτό ένα ακόμη μήνυμα εμμονής της Τουρκίας στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της. Άλλη μια ένδειξη πως δεν θέλει να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, όπως αρχικά είχε συμφωνήσει. Ένα πρόσθετο δείγμα αναξιοπιστίας και σχεδιαζόμενης όξυνσης. Πήγαν να μας αιφνιδιάσουν στον Έβρο και αιφνιδιάστηκαν. Πήγαν να εμβολίσουν την φρεγάτα μας και την πάτησαν. Πιάστηκαν στον ύπνο από την Αεροπορία μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έσπασαν τον τσαμπουκά τους, ενώ οι πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις μας τους παγίδευσαν. Και όλα αυτά δεν τα χωνεύουν. Θέλουν κάτι να πετύχουν. Οφείλουμε λοιπόν να κινούμαστε έχοντας μπροστά μας ένα ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων. Από το ενδεχόμενο προσωρινής προσχηματικής επιστροφής στο διάλογο έως την ένταση των προκλήσεων και από το ενδεχόμενο ενός ουσιαστικού διαλόγου έως την πρόκληση “θερμού επεισοδίου”».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Μεσομακροπρόθεσμα, τα εθνικά ζητήματα ή η πανδημία μπορεί να αποτελέσουν «απειλή» για την κυβέρνηση;

Τόσο η τουρκική επιθετικότητα, όσο και το νέο κύμα του κορονοϊού συνιστούν πολύ σοβαρές, εξωγενείς προκλήσεις για τη χώρα και την κοινωνία μας. Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους. Και όλοι θέλουμε να βγούμε νικητές, τόσο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, όσο και απέναντι στον αόρατο φονικό ιό. Κάνουν λοιπόν λάθος όσοι προτάσσουν κομματικές σκοπιμότητες την ώρα της μάχης. Διότι σε τέτοιες ώρες, απέναντι σε κοινούς εχθρούς χρειάζεται -και αυτό ζητούν οι πολίτες- συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Μια  Κυβέρνηση, λοιπόν, που ηγείται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση σε αγώνες για την Ελλάδα δεν απειλείται, ενισχύεται και ενδυναμώνεται.

 Πως κρίνετε την στάση της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Πρώτα απ’ όλα είναι θετικό το γεγονός ότι ομόφωνα η Ε.Ε. καταδικάζει τις προκλήσεις της Άγκυρας και υιοθετεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Όπως και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πολιτική των ίσων αποστάσεων και τάχθηκαν ξεκάθαρα εναντίον των τουρκικών προκλήσεων. Εκείνο που οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι ηγέτες και οι λαοί της Ευρώπης -και στο οποίο εστιάζει τις προσπάθειές του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι πλέον πασιφανές. Δεν υπάρχει μόνο μια παράνομη, προκλητική, επιθετική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Υπάρχει σοβαρό τουρκικό πρόβλημα και μας αφορά όλους. Η Τουρκία είναι πρόβλημα για όλους τους γείτονές της, για όλη την Αν. Μεσόγειο, για όλη την Ευρώπη. Δεν γίνεται λοιπόν να συνεχίζουν τον εξοπλισμό της, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο να στραφούν τα όπλα αυτά εναντίον της. Δεν γίνεται να στηρίζουν την οικονομία της με τα προνόμια της Τελωνειακής Ένωσης, όταν η ίδια παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Και δεν γίνεται να αδρανούν εάν η Άγκυρα ποδοπατά τις ομόφωνες εκκλήσεις τους. Είναι, άλλωστε, προφανές πως, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουμε παρά μόνο αποθράσυνση της τουρκικής ηγεσίας  και εκμηδένιση της ευρωπαϊκής αξιοπιστίας. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Για αυτό ο Δεκέμβριος, όταν θα λήξει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο στην Άγκυρα θα είναι καθοριστικός.

 Εκτιμάται ότι ο Εντογάν θα κλιμακώσει τις προκλήσεις του προς την ελληνική πλευρά το επόμενο διάστημα; Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα «θερμό επεισόδιο»;

 Η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, παραμένει αμετροεπής και απρόβλεπτη. Το μόνο, επομένως, που αποκλείεται είναι το «αποκλείεται». Είδαμε, άλλωστε, όλοι τι έγινε λίγες ώρες μετά το σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες και την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αντί οποιασδήποτε άλλης κίνησης, είχαμε την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και ταυτόχρονα, ακούσαμε κραυγές για περισσότερα ερευνητικά σκάφη στην Αν. Μεσόγειο. Ήταν κι αυτό ένα ακόμη μήνυμα εμμονής της Τουρκίας στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της. Άλλη μια ένδειξη πως δεν θέλει να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, όπως αρχικά είχε συμφωνήσει. Ένα πρόσθετο δείγμα αναξιοπιστίας και σχεδιαζόμενης όξυνσης. Πήγαν να μας αιφνιδιάσουν στον Έβρο και αιφνιδιάστηκαν. Πήγαν να εμβολίσουν την φρεγάτα μας και την πάτησαν. Πιάστηκαν στον ύπνο από την Αεροπορία μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έσπασαν τον τσαμπουκά τους, ενώ οι πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις μας τους παγίδευσαν. Και όλα αυτά δεν τα χωνεύουν. Θέλουν κάτι να πετύχουν. Οφείλουμε λοιπόν να κινούμαστε έχοντας μπροστά μας ένα ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων. Από το ενδεχόμενο προσωρινής προσχηματικής επιστροφής στο διάλογο έως την ένταση των προκλήσεων και από το ενδεχόμενο ενός ουσιαστικού διαλόγου έως την πρόκληση “θερμού επεισοδίου”».

 Να πάμε λίγο στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά την γνώμη σας, τι συντέλεσε ώστε η Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και να μπει πρώτη, μαζί με τις Σέρρες, σε τοπικό  lockdown; 

 Ο πιο μεγάλος τροφοδότης του κορονοϊού, στο τελευταίο διάστημα υπήρξε ο εφησυχασμός. Απομακρύνθηκαν από τα μάτια μας οι φρικτές εικόνες που βλέπαμε σε γειτονικές χώρες με τους γιατρούς να επιλέγουν ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει, με τους ανθρώπους που πέθαιναν μόνοι στην απομόνωση και τα καμιόνια να κουβαλούν σορούς. Πήραμε αέρα από τα αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση και χαλαρώσαμε. Αυτό δεν πάει άλλο. Και μη νομίζουμε πως ο κίνδυνος αφορά τους άλλους. Μας αφορά όλους. Για αυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σήμερα, όχι αύριο.

Τι γίνεται με τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας που δέχονται την πίεση που προέρχεται από όλη την Β. Ελλάδα;

Μετά την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης από τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια και την προσθήκη επιπλέον 43 κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νοσούντες από τον κορονοϊό, πήραμε μια ανάσα. Οι δυνατότητες των νοσοκομείων, όμως, δεν είναι απεριόριστες παρόλο ότι αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ από τις 557 στις  974.  Αλίμονο δηλαδή εάν μέναμε εκεί που τις άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το  θέμα, ωστόσο, είναι να μην φτάσουμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση

Θεωρείτε ότι η ελληνική οικονομία αντέχει το καθολικό lockdown;

Αυτό που προέχει είναι η ανάσχεση του ιού. Διότι, αν χάσουμε τη μάχη στην υγεία θα πληγεί αβάσταχτα η οικονομία. Αντίθετα, βάζοντας πρώτα την υγεία -όπως ήδη έχει γίνει- θα έχουμε ταχύτερα, πολύ καλύτερα αποτελέσματα και στην οικονομία. Βεβαίως το  lockdown θα έχει συνέπειες τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρχει στήριξη της Πολιτείας. Ευτυχώς, χάρη στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που κέρδισε η χώρα μπορέσαμε και δανειστήκαμε περίπου 16 δις ευρώ με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και το ταμείο του κράτους έχει διαθέσιμα για κάθε περίπτωση.

Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την εικόνα με τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου να δέχεται επίθεση μέσα στο γραφείο του, όπου του κρέμασαν ταμπέλα στο λαιμό, και μάλιστα από αυτό το περιστατικό δρομολογήθηκαν και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την φύλαξη των ΑΕΙ.

Ταμπέλες στο λαιμό κρεμούσαν οι ναζί στους Εβραίους.  Αυτό κάνουν και οι αντικοινωνικές, φασιστικές ομάδες με τις κουκούλες -προφανώς κόκκινες- σαν κι αυτή που έδρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τέτοια φαινόμενα, όμως, δεν χωρούν σε δημοκρατικές ευνομούμενες πολιτείες. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για  να μπει τέλος στο φασισμό είτε είναι μαύρος είτε κόκκινος. Λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι δεν θα περάσει ο φασισμός. Ο Πρωθυπουργός προωθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο που ξεδιπλώνεται σε τρεις άξονες: Πρώτον στη φύλαξη με την ίδρυση ενός Σώματος Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα φροντίζει για την αποτροπή των εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των Α.Ε.Ι. Δεύτερον στην αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια με έλεγχο εισόδου και πρόσβασης στις εγκαταστάσεις τους. Και τρίτον στην αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα σε χώρους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Ποια είναι η κοινοβουλευτική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η τελευταία σημαντική κίνηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ήταν κατάθεση πρότασης δυσπιστίας σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών. Και η κίνηση αυτή κατέληξε σε μπούμερανγκ. Δεν σκέπασε -όπως ίσως περίμεναν- αλλά ανέδειξε και φούντωσε τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Δεν έπληξε τη σημερινή, αλλά την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ανέδειξε τελικά, την αναξιοπιστία και τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και προκάλεσε δυσφορία στα στελέχη του.

Κατά τη γνώμη σας, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στους δεκαπέντε μήνες διακυβέρνησης;

Στις αρχές Μαρτίου, που η χώρα βρισκόταν μπροστά στην τέλεια καταιγίδα. Από τη μια η απόπειρα των τουρκικών Αρχών να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εισβολής χιλιάδων μεταναστών στην Πατρίδα μας και από την άλλη η εισβολή του κορονοϊού που απειλούσε τη δημόσια υγεία. Με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με μαχητές που αποδείχτηκαν ήρωες στην πρώτη γραμμή του διπλού μετώπου, με υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης και συλλογική ωριμότητα, βγήκαμε νικητές. Παρ΄όλα αυτά, είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με αντίστοιχες, ακόμη πιο έντονες εξωγενείς προκλήσεις. Η πανδημία είναι σε έξαρση, οι τουρκικές προκλήσεις εστιάζουν στα κυριαρχικά δικαιώματά μας και οι οικονομικές συνέπειες της άμυνάς μας απέναντι στον ιό είναι μπροστά μας. Τα δύσκολα λοιπόν είναι στους επόμενους λίγους μήνες. Μπορούμε, ωστόσο,  να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αμέσως μετά μπαίνουμε σε περίοδο δυναμικής οικονομικής ανάταξης και κοινωνικής ανάτασης.

Ως παλαιός βουλευτής και ως «κόουτς» της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές σας ζητούν καθοδήγηση ή συμβουλές;

Είναι υποχρέωση, αλλά και επιθυμία μου, ως Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να ακούω, να συζητώ και βεβαίως να αναζητώ λύσεις στα ζητήματα που θέτουν οι συνάδελφοί μου. Και οφείλω να υπογραμμίσω -με ιδιαίτερη ικανοποίηση- ότι το κλίμα είναι εξαιρετικό. Η τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -που έγινε με τηλεδιάσκεψη- δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Έχουμε βαθιά συναίσθηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας και των δυσκολιών που βιώνουν οι συμπολίτες μας και το πρώτο που ζητάμε είναι πως να συμβάλουμε περισσότερο στις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Από όσο γνωρίζω έχετε πολύ καλή σχέση με τον αθλητισμό και μάλιστα είχατε αναδειχθεί και ως ο καλύτερος αθλητής του σχολείου σας. Τι θυμάστε από τότε;

Είναι αλήθεια ότι μου άρεσε και μου αρέσει ο αθλητισμός. Άλλωστε και ο δεύτερος μεταπτυχιακός μου τίτλος είναι στο Sports Management. Όταν ήμουν μαθητής ωστόσο, προσπαθούσα να ισορροπήσω μεταξύ διαβάσματος και άθλησης. Έτσι, δεν ήταν λίγες οι φορές που την τελευταία ώρα του μαθήματος -όταν προηγούνταν προπόνηση στο διάλειμμα- την παρακολουθούσα φορώντας τη σκονισμένη φόρμα μου. Για να μη χάσω χρόνο ώστε να φορέσω ξανά τα κανονικά μου ρούχα.

Σήμερα αθλείστε ακόμα; Προλαβαίνετε;

Έχω την τύχη και το διαμέρισμα που μένω στην Αθήνα και το σπίτι μας στη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται κοντά σε άλση. Έχω έτσι την ευκαιρία να επιδίδομαι συχνά στο τζόκινγκ. Το βρίσκω λυτρωτικό, απελευθερωτικό.

Ως σπουδαστής έχετε κάνει κάποια δουλειά του «ποδαριού» για το χαρτζιλίκι σας;

Ως σπουδαστής μοίραζα το χρόνο μεταξύ Πανεπιστημίου και Αθλητισμού. Αγωνιζόμουν στην Εθνική Ομάδα Νέων του Χάντμπολ και στο πρωτάθλημα της Β΄ και Α΄ εθνικής κατηγορίας. Ως μαθητής (Γ΄Γυμνασίου) όμως είχα τη μοναδική εμπειρία ν΄ απασχοληθώ τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνεργείο αυτοκινήτων. Και να πάρω έστω μια μυρωδιά από την τέχνη του πατέρα μου.

Από πού αντλείτε την δύναμή σας και το χαμόγελο σας για να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες υποχρεώσεις σας;

Από το τρίπτυχο Βίκυ – Βασιλεία – Θανάσης. Σύζυγος και παιδιά είναι ανεξάντλητη πηγή χαράς και δύναμης.

Μιας και αναφερθήκατε στην οικογένεια σας, τι συμβουλές δίνετε στα παιδιά σας;

«Μάθαμε», που λέει ο Γιάννης Ρίτσος, «να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Και καταλαβαινόμαστε τώρα, δε χρειάζονται περισσότερα». Από τις συζητήσεις που έχουμε με τα παιδιά, τόσο εγώ, όσο και η Βίκυ, βγάζουν -και ο Θανάσης και η Βασιλεία- τα δικά τους συμπεράσματα. Και βέβαια δανείζομαι και εγώ ιδέες και σκέψεις που αναπτύσσουν μέσα από τη δική τους οπτική για τα πράγματα γύρω μας.

Και με δύο λόγια, τι σημαίνει για εσάς ο ΠΑΟΚ;

Περηφάνια. Η προσφυγιά, το γήπεδο της Τούμπας, η ιστορία του Συλλόγου, η χρυσή ομάδα της δεκαετίας του ΄70, η τρέλα των οπαδών του… Όλα αυτά συνθέτουν κάτι μοναδικό.

-Ad-